Избрани Новини

ВТАС намали присъдата на шофьора, убил двама младежи край Лесидрен

Крими

19-12-2016, 16:28

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Филип А. ще лежи 5 години, вместо 8

Великотърновският апелативен съд измени присъдата на първоинстанционния съд и преквалифицира деянието, по което подсъдимият Филип А. М. (р. 1987г.) бе признат за виновен в това, че на 11.08.2015 г., около 18.50 ч. на път в Лесидрен, при управление на лек автомобил „Ауди80”, нарушил правилата за движение по и по непредпазливост причинил смъртта на Велислава И. Ц. (р. 1999г) от гр. Троян и Марино Д. Ц. (р. 1999г.) от с. Лесидрен, както и средни телесни повреди на П. М. Б. (момиче, р.2000 г. от гр. София). Присъдата на Окръжен съд Ловеч бе 8 години лишаване от свобода, което наказание Филип А. да изтърпи при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип. Със същата присъда първоинстанционният съд лиши подсъдимия от право да управлява МПС за срок от 10 години, считано от влизане на присъдата в сила.  

Присъдата е била обжалвана от подсъдимия и частните обвинители пред Апелативен съд – Велико Търново, който в своето решение е посочил, че възраженията на защитата на подсъдимия, изложени в жалбата поддържани в проведеното заседание са частично основателни. Според състава на ВТАС, първоинстанционният съд е пренебрегнал показанията на трима от свидетелите, които описват поведението на подсъдимия след настъпилото ПТП. В конкретния случай е установено, че подсъдимият изнесъл от трънака пострадалата Велислава на ръце и я поставил в близост до пътното платно , за да могат екипите на спешна помощ да действат по бързо. Правил опит да се свърже с тел. 112 и след като не успял, призовал децата да сторят това, както и да носят вода. От показанията на двама от свидетелите се установява, че те, с участието на подсъдимия са направили опит да отместят автомобила и извадят пострадалия Марино Ц., но след като видели колко е тежко състоянието му, решили, че е по-добре да не го пипат. Фактите, които свидетелите съобщават, водят до извода, че независимо от силната уплаха, след деянието подсъдимият е проявил активно поведение и е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите. Предприетите от него действия са в съгласие с неговия интелект и неособено голям житейски опит и определено са насочени към спасяване живота на пострадалите.

Поради тази причина, въззивният съд е счел, че следва да се приложи намалената отговорност и е определил наказание 5 години лишаване от свобода, които да бъдат изтърпени при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. С оглед горепосочените мотиви, съставът е изменил и наказанието, като е постановил Филип А. М. да бъде лишен от право да управлява МПС за срок от 7 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Съставът е отхвърлил всички останали възражения на защитата и частните обвинители като неоснователни, като изводите му са подробно мотивирани в решението по отношение на всяко едно от тях. 

Решението на ВТАС подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок. 

  



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов