Избрани Новини

Кметът Камбитов иска по-нисък данък за бизнеса в Благоевград

Предлага намаляване и на такса смет в Бело Поле и Рилци

По настояване на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов общинските съветници ще разгледат предложение за намаляване на данъчната ставка за такса битови отпадъци в селата Бело поле и Рилци. В момента тя е 12 промила, а идеята на кмета е да бъде намалена на 8 промила.

Към днешна дата в двете села налозите са по-високи заради прекатегоризация. Предложението ще бъде разгледано на редовно заседание на Общински съвет на 23 декември.

Освен това предвидените изменения, предложени от общинска администрация, включват и намаляване на данъчните налози за бизнеса, които от 6,5 ще паднат на 6 промила в случай, че общинските съветници приемат точката. По този начин инвеститорите ще бъдат облекчени, а бизнесът стимулиран.

Общинските съветници ще гласуват и изменение на ставките за жилищните имоти. Максималното увеличение там ще бъде около 23 лева годишно, ако апартаментът е с големина приблизително 100 кв. м и се намира в идеален център. За жилище със същата големина в кварталите „Струмско“, „Еленово“ и „Ален мак“, увеличението ще бъде с около 10 лева за година. Промените, които ще бъдат подложени на гласуване, предвиждат и увеличение на данък МПС. Колите, които ще бъдат обхванати, са основно тези с най-ниска кубатура и мощност. До момента средният годишен данък  за тях беше около 13 лева, а след промените, собствениците ще плащат с около 10 лева повече.

Приходите от данъците ще продължат да бъдат инвестирани за подобряване на стандарта на живот в община Благоевград. С тях биват изграждани и поддържани детски градини, социални домове, инфраструктура.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)