Избрани Новини

Обсъдиха публично проектобюджета на Община Благоевград за 2017 година

Проектът на Бюджет 2017 година е в размер на 54 милиона лева

Община Благоевград проведе публично обсъждане на проекта на Бюджет 2017 година вчера. Той бе представен от заместник-кмета по икономика и финанси Иво Николов, заместник-кмета по строителство и сигурност инж. Янко Янков, началник-отдел „Финанси и бюджет“ Стояна Иванова, директор Дирекция „Европейски проекти и програми“ Мария Грозданова.

По време на публичната дискусия стана ясно, че проектът на бюджета е съобразен с икономическите тенденции и рамката, установена със Закона за държавния бюджет за 2017 година, наредбите, приети от Общински съвет- Благоевград, тенденцията в развитието на собствените приходи. Проектът на Бюджет 2017 година е в размер на 54 милиона лева. Средствата са разпределени за делегирани държавни дейности - 29 милиона, което е с 2,3 милиона лева повече в сравнение с началния бюджет за 2016 година, и за местни дейности и делегирани държавни дейности, дофинансирани с местни приходи – 25 милиона лева. Предвидените средства в проектобюджета са разпределени по функции. От 1.01.2017г. се увеличава и минималната работна заплата, което е предвидено и в проектобюджета на общината. Спрямо измененията в ЗДБРБ са предвидени и увеличения на заплатите на служители в музея и библиотеката. Средствата за издръжка на делегираните държавни дейности в бюджета са в размер на 28 644 188 лв., като е отчетен ръст от 8% спрямо настоящата година. Такъв се отличава за функция „Образование“ – 8,8%, „Здравеопазване“- 3%, „Отбрана и сигурност“ – 12,5 %, „Култура“- 14%, „Общинска администрация“- 11%. На срещата присъстваха заинтересовани лица, представители на бизнеса, политически партии, НПО, институции и граждани. Зададени бяха въпроси, като зам.кметът Иво Николов категорично заяви, че мнения и предложения относно рамките на бюджета могат да бъдат входирани в деловодството на Община Благоевград до неговото внасяне за разглеждане на сесия на Общинския съвет.

Всеки желаещ гражданин може да се запознае с проектобюджета на Община Благоевград за 2017, който е публикуван на сайта на Община Благоевград – www.blgmun.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)