Избрани Новини

Честито Рождество Христово!

Рождественско послание отправи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отправи традиционното си рождественско послание:

Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци! Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ” (Лука 2:10-11)

Обични в Господа Иисуса Христа чеда на светата ни Православна Църква в пределите на богохранимата Неврокопска епархия,

Тази „голяма радост”, за която небесният Божи пратеник благовестил на пастирите в святата Рождественска нощ, Бог по Своята велика милост, ни удостои и тази година да преживеем в сърцата си, да я споделим помежду си и да я явим на света. А с чудното ангелско песнопение: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука 2:14), прозвучало в нощта на Рождество Христово, Бог яви на света тайнството на Своето въплъщение. Това песнопение е небесно послание, радостен химн и светло благопожелание към целия човешки род. С това славословие светът бе огрян от „светлината на познанието”. С това славословие бе посрещнат изгревът на „Слънцето на правдата” – т. е. раждането на Иисус Христос. С това славословие, което звучи в началото на утринното богослужение вече две хилядолетия светата Църква посреща всеки даруван ни от Бога ден. С този радостен, тържествен химн започва всяка св. Литургия, в която тайнствено преживяваме живота и изкупителното дело на нашия Господ и Спасител Иисус Христос.

„Словото стана плът” (Иоан 1:14), Божият Син слезе от небето на земята, премина от вечността в преходния и временен свят, за да примири небето и земята, за да разпръсне сянката на греха и смъртта, която след грехопадението тегнеше над целия човешки род, и така възстанови общуването между Твореца и творението, между Бога и човека.
Каква велика любов, каква безценна жертва, какво неизказано снизхождение!
Затова и цялата вселена заедно с ангелския хор възнася славословие и благодарност към Бога за тази проява на Неговата велика любов към човека.

Днес всеки един от нас е поканен да влезе в тази радост и да се присъедини към небесното славословие. Поканени сме не веднъж и не само в този ден. Поканени сме през целия ни живот да прославяме Бога и непрестанно да Му благодарим за спасението, което ни дарува.

Старозаветните пророци неслучайно наричат Господ Иисус Христос: „Княз на мира” (Ис. 9:6). Богомладенецът Христос дойде и завеща на човечеството мир! „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава” (Иоан 14.27). Този мир е истинският. Този мир живее в сърцата на онези, които обичат Господа и спазват светите Му и спасителни заповеди. Но виждаме, че Христовият мир не царува в света. Не мир, а все по-голям страх и ужас го завладяват. Защо? – Защото живеем във време, в което малцина искрено и с цялото си сърце следват Христа, малцина са обикнали Неговите слова и живеят с тях. Но ние, като православни християни, с надежда се уповаваме на ободряващите думи на Спасителя : „не бой се малко стадо” (Лука 12:32), а св. ап. Павел прибавя: „малко квас заквася цялото тесто” (Гал. 5:9). Независимо, че днес, повече от всякога, грехът и беззаконието са на пиедестал, егоизмът, завистта, лицемерието и жестокостта доминират във взаимоотношенията, а човекът е станал роб и служител на плътските си удоволствия и мъдруване, Господ не забравя Своето възлюбеното творение. Христовата църква продължава своя благодатен живот и не престава да бъде спасителен кораб за всеки, който потърси тихия й пристан и пожелае да се подслони под всемогъщата Божия десница.

Възлюбени в Господа, братя и сестри, наши духовни чеда,
Да откликнем на Божията покана, да отворим широко дверите на нашите сърца, да съградим в тях ясли, подобни на онези във Витлеемската пещера, за да приемем в тях Идващият да се роди божествен Богомладенец. Христос се роди за нас, Христос живя за нас, Христос пострада за нас, за да ни даде възможност още тук на земята да станем Негов дом, Негово жилище, Негов храм, а във вечността да наследим Божието царство и да станем жители на Рая!

Честито Рождество Христово! Отечески отправям най-искрени благопожелания към всички вас – скъпи наши чеда, - за благодатни, светли, радостни и мирни празници на мироспасителното Христово Рождество! Молитвено призоваваме над всички вас, над вашите семейства, над всички скъпи на сърцата ви да пребъдва Божието благословение, Неговата благодат и човеколюбие и през Новата спасителна 2017 година!

Мирът Христов да пребъдва във всички човешки сърца!

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов