Избрани Новини

Село задържа младите със спорт

Самуилово е сред малкото села в България, които увеличават жителите си

Десетки младежи и деца спортуват в петричкото село Самуилово, информира kmeta.bg. Заради спорта много млади хора предпочитат да останат в селището, а не да търсят късмета си на друго място. Това е една от причините да няма отлив на жители. През 2007 г. тук живеели 870 души, а сега са почти 1000.

„Единственото село сме в Подгорието без спад в населението. И има много млади хора, спортът за тях е като магнит. Преди дни дори си избрахме спортист за 2016 г., защото развиваме различни спортове. Пръв стана мотористът от нашия Мотоклуб „Калабак” Велик Кличуров. Мотокросът е една от емблемите на селището ни”, заяви кметът Кирил Стоянов. Силно развити са още борбата и футболът.

През 2009 година тук бе открита една от най-модерните тренировъчни зали по борба. Идват деца и младежи не само от Подгорието, но и от цялата община Петрич, за да тренират в Самуилово. От известно време тренировките води борецът Илиян Златков. В селото пък са родени олимпийските ни медалисти по борба Серафим Бързаков и Кирил Терзиев. Мотопистата край Самуилово е перфектна, има и дистанция за скорост, и елементи за адреналин и атракция. Тя е сред най-дългите трасета в България – 2200 метра, както и най-добре подготвената в Югозападна България.

„През октомври мотористи от датската столица Копенхаген тренираха на пистата. Категорични бяха, че пак ще дойдат. Бъдещето ни е в развитието на спорта, да бъдем спортен център в региона. Но трябва да имаме и база, където да се настаняват гостите ни”, твърди селският управник. Той ще води разговори с ръководството на община Петрич за превръщането на закритото тази година Основно училище „Антон Попов” в туристическа база. Целта е да се оборудва сградата, която е в много добро състояние, за да има къде да отсядат и нощуват спортистите.

„Вярвам, че може училището да стане туристическа спалня. Тогава ще предлагаме не само база за тренировки по футбол, борба и мотокрос, но и за нощувки. А това ще доведе повече спортисти в селото ни”, допълва Кирил Стоянов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов