Избрани Новини

Рязък спад на продажбите на имоти в Банско

Според брокерите този срив се дължи основно на слабото управление на имотите, а не на кризата

Продажбите на недвижими имоти в Банско са се понижили рязко, това отчитат местни брокери, информира Дарик. Резкият спад за търсенето и продажбата на имоти се наблюдава от три месеца назад, а това води и до рязък спад на цените на имотите, коментират от агенциите за недвижими имоти в курортния град. Според брокерите този срив се дължи основно на слабото управление на имотите, а не на кризата.

„Нямаме добри комуникации, нямаме добро обслужване по хотелите и ски пистите, нямаме достатъчно зелени площи, ето на това се дължи спада в цените на имотите", категоричен е Димитър Никулчин собственик на фирма за недвижими имоти в Банско. Той допълни още, че много от сградите нямат електричество, нямат самостоятелни електромери, водомери, топломери, което е убийствено за клиента и затова хората бягат.

Според него обслужващите фирми, особено английските, искат да пълнят собствените джобове без нищо да дават на хората и поради тази причина клиентите бягат от този град. Таксите, които се събират за поддръжка на апартаментните комплекси са много високи, което също е причина клиентът да бяга. Обслужващите такси са достигали дори до 700 евро годишно, което е жестоко спрямо клиента.

Друга причина за спада на сделките и цените на недвижими имоти е недостигът на парко-места пред хотелите, инфраструктурата също е една от причините. В някои части на града няма обособени улици и тротоари.

Имотите ще се търсят пак и цените ще се вдигнат, след като има точни условия за обслужването и таксите, както и качествено управление, смятат собствениците на фирми за недвижими имоти.

„Не може само кметът да мисли за този град, а трябва и хотелиерите, собственици на къщи и на апартаменти също да помислят и да помагат за поддръжката на града. Благодарение на Икономов улиците се преасфалтираха, но и всички ние трябва да му помагаме, Общината сама не може да се справи, въпреки, че полага големи усилия", категорични са брокерите.

Към настоящия момент цените на апартаментите варират от 100 до 350 евро на квадратен метър, което е рязък спад спрямо миналата година.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)