Избрани Новини

Шейните - опасност или забава?

Масово каране на шейни по ски-пътя в Банско - сериозна предпоставка за инциденти

Много любители на белите спортове  избраха Банско за зимната си ваканция.  Наскоро курортът отново беше отличен като най-добрия в Европа за семейна почивка,  заради атрактивните цени на пакетите. Това обаче се оказа нож с две остриета. 

Въпреки, че от седмици  не е валяло и вероятно ще посрещнем Новата година без сняг,  повечето лифтове и  писти  в Банско  работят, информира БНР. Оръдията за изкуствен сняг са на 24 часов режим. Заради минусовите температури повърхността е почти ледена. Страстта към карането обаче е по-силна и скиорите са много. Което пък  създава работа на планинските спасители. Инцидентите никак не са малко. Най-сериозната предпоставка обаче си остава  несъобразяването със сложността на пистите от страна на скиорите и надценяването на уменията им за каране. Според новите правила, приети в императивен тон, всички писти трябва да са означени цветово и информационно като сложност и да са изградени защитни съоръжения за безопасност. Контролът по изпълнението им държавата възложи на общините. Промени ли това  обаче културата на хората? 

Най-модерният проблем от последните година-две е карането на шейни. Масовото им предлагане в ски гардеробите, най-вече гръцки и македонски, създава доста опасности. А карането на шейни по ски-пътя в Банско е сериозна предпоставка за инциденти.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов