Избрани Новини

Българи - християни и мюсюлмани, ремонтираха храма "Успение на Пресвета Богородица” в Абланица

През пролетта на тази година се очакват нови ремонтни действия

Съ с съдействието на народния представител от ВМРО и Обединените патриотични сили Атанас Стоянов в село Абланица, община Хаджидимово, стана възможно поставянето на нова дограма със стъкла в църквата „Успение на Пресвета Богородица”. Старата дограма отдавна e изгнила и храма бе останал без прозорци.

С народния представител се свързват родолюбиви българи от град Рим, Италия, които се организират в инициативен комитет, за да се съберат пари за ремонт и частична реставрация на храма. Вида Боева-Попова, Веселин Петров, Благуна Куаратино и други успяват за кратък срок да съберат необходимата сума за това благородно и богоугодно дело. Преди това Митрополит Серафим дава благословията си за започване на ремонтните действия. С логистиката на терен се заема НПО „Форум Балканика”.

Кметът на селото Адем Арнаудов приема упълномощената група за извършване на ремонта, състояща се от Цоня Кръстева, д-р Иван Канелов и Станимир Радулов, които разказват за инициативата, за ремонт и поетапната реставрацията на църквата. 

Ключовете от църквата се пазят от Сюлейман Метушев, който се грижи за храма. Наскоро Метушев, по молба на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, е поправил покрива на сградата и в момента той е в отлично състояние.

Прозорците вече са поставени в храма „Успение на Пресвета Богородица” в село Абланица. И благодарение на общите действия на българите християни и българите мюсюлмани вече не влиза дъжд, сняг и кал в църквата. През пролетта на тази година се очакват нови ремонтни действия, които лека полека да оправят интериора в храма.

Село Абланица се намира на 22 км югоизточно от град Гоце Делчев и на 9 км източно от общинския център Хаджидимово, в полупланинската югозападна част на „Дъбрашкия дял” на Западните Родопи. Селото е част от историко-географската област „Чеч”, поделена между България и Гърция, съставена от 60 села, населени от българо-мохамедани. През двадесетте години на 20-и век в селото има и християни, бежанци от Драмско, които лека полека се изселват във времето. Тогава е построена и църквата„Успение на Пресвета Богородица”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)