Избрани Новини

Повече пари искат от болница в Благоевград

Специализираната болница за белодробни заболявания е недоволна от начина, по който се разпределят лимитите по клиничните пътеки

От Специализираната болница за белодробни заболявания в Благоевград са недоволни от начина, по който се разпределят лимитите по клиничните пътеки, информира БНТ. Оттам се оплакват, че те са на еднаква стойност за всички месеци от годината. През лятото обаче в здравното заведение почти няма пациенти, докато през зимата то е препълнено. Затова през студените месеци от болницата често надхвърлят определените лимити.

Според директора на белодробната болница в Благоевград д-р Петър Георгиев лимитите на клиничните пътеки се правят по механичен метод, без да се обръща внимание на спецификата на дейността на лечебното заведение. Болницата е разполагала с около 54 000 лева на месец. През лятото лечебното заведение не изразходва всичките пари, но тези, които остават, се връщат обратно на Здравната каса, а не се запазват за следващия месец.

Д-р Петър Георгиев – директор на белодробната болница в Благоевград: "Надлимитно сме изработили 50 000 лева, а тия, които не сме достигнали лимита в летните месеци, са били 31 000 лева. 20 000 лева като цялостен обем се изработили за тия месеци повече."

Средствата за януари месец вече са изработени през декември и са надхвърлили лимита с около 10%.

Д-р Петър Георгиев – директор на белодробната болница в Благоевград: "За януари месец ми се определя малко по-висок лимит, отколкото е бил декември, но е абсолютно недостатъчен. При положение, че януари правя около 75 000 лева обем на дейност, те ми задават 59 000."

За да покрият направените разходи, които няма да бъдат възстановени, от болницата правят икономии от други пера. Според д-р Георгиев проблемът може да бъде решен, ако размерът на лимитите по клиничните пътеки се определя за годината, а директорите на болниците сами разпределят парите за месеците.

От Здравната каса поясниха, че общата стойност на разходите за клинични пътеки се определя за всички лечебни заведения, а не по отделни групи, затова няма как белодробните болници да получават повече пари през зимата, когато имат и повече пациенти. Казаха още, че няма предвидена законова възможност лимитите, които не са изразходвани от предходния месец, да се използват през следващия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов