Избрани Новини

Истински празник и веселба се вихри днес в Разлог

Новогодишният кукерски карнавал събра мало и голямо

Истински празник и веселба - това е Новогодишният кукерски карнавал в Разлог, който се провежда всяка година на 1 януари.
Хиляди участници, облечени в кукерски костюми и народни носии, изпълниха централния площад в града. Традицията по гонене на злите сили чрез страшни кукерски костюми се предава от векове на поколенията в Разлог. Обичаят, с пълна сила, се спазва и днес. Желаещите да се облекат като кукери или в народни носии стават все повече, традицията – по-силна, сплотяваща всички - и млади, и стари.
В първия ден от новата година излизат на площада сборни групи от седемте квартала на града. Кукери, моми и ергени в народни носии, сурвакарски групи, мечкари с мечки, смешници и оркестър от зурни и тъпани изпълват и огласят улиците на Разлог, а крайната цел е площада, където всеки квартал представя обичая по гонене на злите сили. Кукерската група прави кръг, като в средата застава старейшината /възрастен мъж с житен сноп в ръце, облечен в празничен костюм за по-възрастни мъже от разложко, и наметнат с ямурлук/. По подаден от старейшината знак, първият кукер от групата влиза в кръга, коленичи и приема благословията на старейшината. Кукерите пазят хорото, на което са се хванали моми, ергени, деца и по-възрастни в красиви разложки носии.

Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев пожела на жителите и гостите на града да бъдат здрави и щастливи през новата 2017 г. На карнавала присъстваха още д-р Мария Копанарова-председател на ОбС-Разлог и зам.-кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов.

Новогодишният кукерски карнавал в Разлог е известен в страната и чужбина с красотата на носиите, атрактивността на кукерските костюми и емоционалността на всеки участник и зрител. Традициите и обичаите, зрелищно представени от жителите и гостите на град Разлог, идентифицират карнавала като един от най-оригиналните и интересни в своята сфера.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов