Избрани Новини

Джерманци протестираха срещу проекта за депо за твърди отпадъци

Протестиращите блокираха за кратко главния път Е-79

Над 500 жители на дупнишкото село Джерман, подкрепени от съседните села Усойка и Блажиево, се включиха в протестно шествие срещу проекта за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци, предаде БНР. Протестиращите блокираха за кратко главния път Е-79. Оратори от импровизирана трибуна се заканиха, че няма да отстъпят при никакви условия. Те имат три категорични искания. Едното е да не бъде допуснато изграждане на депото. Второто е да не позволят на дребни чиновници да определят бъдещето на децата им. Третото и най-категорично е за незабавна оставка на кмета на Дупница инженер Методи Чимев и екипа му. Според демонстрантите кметът и сътрудниците му са отговорни за създалата се ситуация.
Вече четвърта година срещу това намерение се противопоставят и жителите на съседните села Усойка и Крайни дол. Според хората, ако проектът се осъществи, ще доведе до сериозни екологични и инфраструктурни проблеми.
Борислав Тасков, председател на сдружение „Бъдеще за Джерман“, определи идеята за депото като възможно най-безумното решение, което може да се роди в главата на български чиновник. Той посочи, че има десетки експертни становища, които предупреждават за рисковия терен. Теренът е нестабилен терен, крие риск от срутища и свлачища, има високи подпочвени води и е с голяма денивелация, подходяща за изграждане на ски писти, стана ясно от думите на Тасков. Той обясни, че мястото, определено за изграждане на депото, се намира на 400 м от къщите на хората и обвини управляващите в Дупница, че работят в стила на 30-40-те години на миналия век. "Кой разумен човек ще позволи да бъде изграден боклучарник под прозорците му", попита Борислав Тасков, според когото с проекта за депо искат да унищожат плодородна българска земя.
 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов