Избрани Новини

Гръцките фермери готови отново да блокират ГКПП-Кулата с трактори

След 18 януари има голяма вероятност отново да излязат на протести

След 18 януари има голяма вероятност гръцките фермери отново да излязат на протести и да барикадират ГКПП-Кулата, пише "Труд". Това е най-коментираната тема сред българските тираджии, които пътуват по релацията България-Гърция.

„Аз пътувам, и слушам какво говорят фермерите. Тяхната държава иска да им спре предварително данъка на субсидиите, които получават. Фермерите са против. Освен това искат облекчена цена на горивата. Очаква се данъците да бъдат удържани на 10 януари, когато им идват субсидиите. Ако това стане, на 18 януари тракторите ще блокират границата. На 99% съм сигурен в това“ – разказва пернишкият шофьор Георги Михайлов пред местен сайт в Петрич.

Самият той бе арестуван миналата година по време на голямата блокада на фермерите, защото опита да пробие барикадата на Промахон. Той бе съден в Серес, но гръцкия съд го оправда по всички обвинения.

Миналата година гръцката фермерска блокада започна на 15 януари и продължи 40 дни. В резултат, на българска и гръцка територия се натрупаха огромни километрични колони от камиони, които чакаха с дни. Шофьорите от двете страни на границата мръзнеха на минусовите температури, без вода и храна, без лекарства. Стигна се до напрежение и бунтове. От години за гръцките фермери стана традиция да блокират българската граница, за да си решават техни браншови проблеми.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)