Избрани Новини

Флагът на Дупница ще се вее на Антарктида

Идеята за дупнишкото "участие“ в експедицията на Антарктида е на проф. Пимпирев

Символите на Дупница – релеф на герба и знаме, ще бъдат доставени до българската станция на Южния полюс и ще се развеят на ледения континент, пише kmeta.bg. Флагът е с размери 1,70 м. на 1 метър, ушит е в местна фирма. Вече е предаден на атлантиците ни, които ще го „придвижат“ до Южния полюс.

На последното си заседание общинският съвет дал своето съгласие да бъде предоставен символът на града на експедицията, водена от проф. Христо Пимпирев. Българските изследователи заминават днес, а след завръщането си част от тях ще гостуват в Дупница за среща с общинското ръководство и съветниците.

Идеята за дупнишкото „участие“ в експедицията на Антарктида е на проф. Пимпирев. Признанието е за родения в Дупница проф. маг. Рагхамин Шекерджийски. Заедно с екипа той си е създал препарат, протектор на имунната система и антиоксидантна защита на организма, който се ползва от няколко години от учените от българските експедиции на ледения континент.

Шекерджийски е почетен гражданин на града и е дългогодишен декан на фармацевтичния факултет на Медицинския университет.

Кметът на общината инж. Методи Чимев изпратил поздравителен адрес до проф. Пимпирев и до всички участници в експедицията, придружен със знамето на града. В Дупница нямат търпение да видят първите снимки с техния флаг и герб на фона на ледения континент – това ще стане към края на януари. Тогава се чакат и атлантиците  ни „на живо“ в града, казаха от администрацията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов