Избрани Новини

62 проверки извърши НАП за първите два дни от зимната кампания в Банско

Извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации и реално отчитане на оборотите

62 проверки извършиха инспекторите от отдел „Оперативни проверки“ на ТД на НАП-София за първите два дни от зимната кампания в Банско.

Служители на НАП-София, съвместно с екипи от МВР и представители на общинска администрация Банско, извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации и реално отчитане на оборотите. 

10 от най-посещаваните заведения за обществено хранене в курорта са поставени под постоянно наблюдение, с физическо присъствие на служители на агенцията. Целта на наблюденията е да се сравняват оборотите отчитани за минали периоди с регистрираните по време на проверката и при наличие на съществени различия фирмите да бъдат предлагани за пълна ревизия. 

Паралелно с това инспекторите от ТД на НАП-София проверяват ски-гардеробите, търговските обекти и ски-съоръженията в Банско, Добринище, Разлог и Баня. Именно тук са регистрирани и най-драстичните нарушенията на законодателството. Ски-гардероб е работил без наличие на фискален устройство. Това дава основания на инспекторите да поискат запечатване на обекта за срок от един месец. 

Още един обект в Банско ще бъде запечатан заради неиздаване на дневни отчети от фискалният апарат. Възстановяването на работата на запечатаните обекти може да стане само чрез Административен съд и след плащане на наложените санкции. 

Приоритет в работата на екипите ще бъдат и съвместните проверки с общинска администрация, които ще са насочени основно към апарт-хотелите в града. Чрез фиктивна резервация в интернет, която ще играе ролята на контролна покупка, инспекторите ще проверяват всичко свързано с данъчното и осигурително законодателство в тези т.нар. частни квартири. В хода на кампанията предстоят и нощни проверки, които ще се осъществяват съвместно със служители на полицията. В курортния град е изграден координационен център, където ежедневно се отчитат и планират дейностите на съвместните проверки. 

Инспекторите на ТД на НАП-София извършват контрол и в к.к. „Боровец“, където е регистрирано едно нарушение - разлика между данните на фискалното устройство и наличните пари в касата на търговски обект - бистро. При проверката е направен протокол, предстои съставянето на акт за административно нарушение. „Целта на кампанията тази година е насочена по скоро към промяната на поведението на бизнеса, а не толкова към налагане на санкции. Стараем се да бъдем в помощ на коректните данъкоплатци и да ограничим максимално действията на тези, които нарушават закона“, съобщиха от ТД на НАП-София.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)