Избрани Новини

Руснаци и македонци празнуват Рождество в Банско

Много ресторанти предлагат празнична рождественска трапеза

Много са руснаците, които предпочитат Банско за място за живеене. Доста от тях считат курортния град вече за свой роден дом, защото са си купили апартаменти и вече се чустват жители на планинския курорт. Затова не е чудно, че всяка година те честват с близки и приятели от града Рождество Христово /по Юлианския календар/.

И днес отрано започнаха празненствата. През последните години те канят да споделят празника им много банскалии. Денят започна традиционно с посещение на празничната литургия в храма, след това тръгна подготовката за празненствата. Всеки приготвя някакво свое ястие, с което да разнообрази празничната трапеза. Естествено, започна се с блини. 

Хотелите и ресторантите в Банско се съобразяват със своите гости и затова се стараят да ги изненадат с кулинарни руски празнични изкушения. За много от тях разпитват и гостите си, търсят от тях рецепти. Украсяват празнично залите, защото по традиция тържествената рождественска трапеза с поканените гости е вечерта в ресторант. Подготвят се и подаръчета с рождественски пожелания, и съответната музикална програма.

И понеже в Банско има и много македонски туристи, дошли да покарат ски, твърде често и те са сред поканените, за да отпразнуват заедно Коледата. Така българи, руснаци и македонци честват заедно в Банско светлия празник Рождество Христово. Честито Рождество Христово!

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов