Избрани Новини

Зелен лед скова река Благоевградска Бистрица

РИОСВ - Благоевград и Басейнова дирекция "Западно-Беломорски район” направиха проверки

Зеленикав цвят на заледени участъци от река Благоевградска Бистрица под моста до магазин „Кауфланд“ в Благоевград изпрати на място проверяващи от РИОСВ - Благоевград и Басейнова дирекция „Западно-Беломорски район”, информира struma.bg. Спецовете направиха няколкокилометров обход на участък от мястото с мистериозния зелен лед до моста при Джамията и взеха водни проби. Измерените стойности на водата по показатели рН, разтворен кислород, наситеност с кислород и електропроводимост обаче се оказаха с нормални стойности и това наведе еколозите на мисълта, че видимо зеленото оцветяване се дължи на обраствания по дъното и крайбрежната част на реката с фитобентосни организми. Според експертите от РИОСВ най-вероятната причина за това обрастване е продължилото есенно маловодие, при което в речното легло върху засушените участъци, богати на тиня и органични вещества, се е осъществил усилен растеж на фитобентосните организми, а вследствие на продължителното застудяване и ниските температури е настъпило заледяване, при което фитобентосът е полепнал по леда и му е придал това особено оцветяване;

Последният месец на 2016 г. завърши с 6 наказателни постановления с общ размер 4450 лв., издадени от РИОСВ. Димо Захов, Роза Стражакова, Таничка Танчева и Стойна Манова от Сандански бяха глобени с по 100 лв. за продажба на пирински чай, а съгражданинът им Атанас Перинаров "олекна“ предколедно с 4000 лв. за нерегламентирано третиране на отпадъци.

Предишни обиколки на екоинспекторите за проверка на незаконни сметища в Благоевградска област доведоха до поредния акт за гърменската кметица Минка Капитанова, която пропуснала да почисти замърсени с отпадъци терени в землището на с. Горно Дряново.

Обнадеждаващо звучат само цифрите в най-новата статистика, която РИОСВ - Благоевград започна да следи - накъде върви бизнесът в региона. Отчетът е, че само през месец декември 2016 г. са внесени общо 124 уведомления за инвестиционни предложения в Пиринско, което е сериозно раздвижване на фона на месеците, когато нямаше постъпило дори едно намерение за развитието на някакво бизнес начинание.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов