Избрани Новини

Череши и праскови измръзнаха в Кюстендилско

Засега не може да се каже в каква степен са засегнатите масиви

Студовете до -26 градуса от последните две денонощия в Кюстендилско, които паднаха в по-ниските части и до -29 градуса, са довели до поражения и редукция на плодните пъпки на някои от овощните видове, каза шефът на института по земеделие проф. Димитър Домозетов, цитиран от kmeta.bg. Засега не може да се каже в каква степен са засегнатите масиви. Пораженията са основно при черешовите сортове, при прасковата и при лозята,  които се повлияват при температури до -21 до -22 градуса, отбеляза проф. Домозетов. Засегнати са градините по поречието на река Струма, където студът стигнал почти до -30 градуса. Идният понеделник в института ще направят детайлни изследвания, ще отрежат клонки и в лабораторни условия, поставяйки ги във вода, ще се установят процентите на измръзванията.

Засега не могат да се правят категорични прогнози дали реколтата от черешите и прасковите  в района е провалена от студовете – при благоприятна пролет тя може да е напълно нормална, добави професорът. По-сериозен е проблемът с черешите, при които на доста места м. г. бяха регистрирани нулеви добиви заради измръзване в края на април на вече цъфналите дървета. Но дори и при тези черешови сортове е възможно реколта 2017 да е напълно нормална, просто видът мобилизира докрай потенциала си и преодолява бедствените метеорологични условия.

Институтът в Кюстендил консултира и отглеждането на около 300 декара овощна градина край Скопие, където студът стигнал до -23 градуса и също дал поражения по овошките. Собствениците веднага се обадили на проф. Домозетов за съвет дали е възможно нещо да се  предприеме. „Нищо не може да се направи, това е природа – не можеш да и повлияеш“, заключи философски той.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)