Избрани Новини

Първото бебе на годината в Разлог е момченце

Разлог е в подготовка на един от най-красивите си празници - Бабинден

Малкото юначе Алекс е вторият син в семейството на Ася и Денислав Хаджиеви от Разлог.То е проплакало на 1 януари в 14.20 часа в родилното отделение на Многопрофилна болница за активно лечение-Разлог. Раждането е водено от екипа на д-р Радка Божикова, завеждащ родилното отделение в разложката болница.
Във втория ден от Новата година проплака момиченце. Малката госпожица ще носи името Ренета.
Последното бебе за 2016 година също е момиченце. То се е родило на 31 декември в 20.30 часа с тегло 2850 грама и дължина 50см.
За 2016 година в разложката болница са се родили 308 бебета, с 20 по-малко от преходната, когато са били 328.

Дни преди Бабинден - 21 януари/стар стил/, във всеки дом на новородените в Разлог тече трескава подготовка за празника. Красивите разложки носии се приготвят за бабите, но така също и за малките "бабинчета". На централния площад се извива традиционното бабино хоро, на което се хващат бабите, облечени в носии, а на гърба си носят бебетата, "заденати" в цедилка. Бебетата са окичени със здравец, увит с червен конец и златна паричка, които символизират здраве и дълголетие.
Родилното отделение в Разлог се наложи с добрите условия и професионализма на екипа, воден от д-р Радка Божикова, началник на Акушеро-гинекологичното отделение към МБАЛ-Разлог, а професионалният празник на акушерите и гинеколозите, съчетан с разложкия Бабинден, се превръща в преклонение пред рода и семейството, пред хората в бяло, които подпомагат раждането и се грижат за здравето на новородените.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов