Избрани Новини

Над 3000 кукери от цялата страна ще дефилират в Симитли

14-ото издание на фестивала на кукерските и маскарадни игри “Симитлия-Древната земя на кукерите” е днес

Над 3000 участници от цялата страна ще дефилират на 14-ото издание на фестивала на кукерските и маскарадни игри “Симитлия-Древната земя на кукерите” в Симитли тази събота. Желаещите да участват наброяват над 3000. Тази събота 14 януари, на стадион  „Септември” ще дефилират едни от най-уникалните кукери от цялата страна, съобщават от общината.
Четиринадесет години зрелищно шоу, запазване на кукерските  поверия, събрани във фестивал, който за 14-ти път ще  разкаже на хилядите гости, които идват в Симитли, че магията е жива, че нищо не може да спре съществуването на изконната традиция на Сурва. През 2016 година фестивалът  събра хиляди кукери, станчинари, бабугери, арапи и сурвакари  от цяла България.
Тази година на 14-ото издание очаква земята под краката на  гости и домакини да бъде разтресена от още повече участници.
Кукерите от общината са в осем групи за маскарада, а в „Симитлия – Древната земя на кукерите” ще дефилират деветнадесет гостуващи групи. Четири  групи от страната за първи път пристигат в Симитли. Тази година към фестивала  има изключителен  интерес от групите от Ямболско , които са най- многобройни сред гостуващите групи на кукерското дефиле в Симитли. За първи път в Симитли ще гостуват кукери и от Калофер, село Търничени, село Христо Даново и село Зимница, Ямболско.
Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда за четиринадесета поредна година под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на фестивала през годините. Тази година 27 групи и над 3000 участници  ще се представят в целия си блясък пред хилядите гости и приятели на Симитли.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)