Избрани Новини

Туристи усвояват тайните на мелнишкото вино на фестивал

Ще има много качествено вино, народни песни и танци

Фестивал на прочутото мелнишко вино ще разкрие пред туристи тайната на течния еликсир, който майсторят в Мелник и околните селища. Най-малкият ни град отново ще събере ценители на божествената напитка от страната, Македония и Гърция под пясъчните пирамиди на 11 и 12 февруари, пише kmeta.bg.

Хиляди гости вече са резервирали места не само в тукашните хотели, но и в хотелските комплекси в град Сандански. „Ясно е, че тук няма да остане свободно легло. Готвим и приятни изненади за туристите. Все още обсъждаме всички детайли с представителите на винарските изби от региона. Сигурно е, че ще има много качествено вино, народни песни и танци”, разкри кметът на Мелник Наско Петев.

Майстори винари ще дадат ценни уроци за направата на течния еликсир. Как се майстори мелнишко вино ще научат гости от страната и чужбина. Ще има и безплатна дегустация на напитката на боговете. Механджии и жители на курорта вече точат вино от бъчви и бидони.

В първия ден на фестивала ще се осветят младите вина. На сцената ще се качат таланти от община Сандански. Кукери пък ще играят за здраве и берекет и ще прогонят злото от Мелник.

Ще бъдат раздадени награди на избите, които участват в конкурса за най-добро вино от сорта „Широка мелнишка лоза”. Отличия ще има и за майсторите на домашното вино, но там наградите са за две категории – от „Широка мелнишка лоза” и „Букет”. Всички еликсири ще бъдат оценявани от комисия от енолози.

Вторият фестивален ден ще разтърси мелнишките пирамиди с много роден фолклор. Накрая ще бъде наградено най-хубавото вино, отличено от публиката, ще има и томбола с награди за зрителите. „Искаме да направим представяне на мелнишкото вино. Да видят гостите ни, че тук се прави истинско питие. Желанието ни е с подобни събития да утвърдим виното като наш приоритетен продукт и да развием региона като дестинация за винен туризъм. Така ще осигурим и повече туристи в града ни”, каза още кметът Наско Петев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов