Избрани Новини

Наградиха станчинарските групи в Петрич

Отличиха първите три в класацията

Община Петрич награди станчинарските групи участвали в игрите на първи януари
Осем станчинарски групи взеха участие в игрите на първи януари в град Петрич. За втора поредна година Общината връчва наградите на класираните на първите три места на специална церемония. Станчинарска група „Казармите” с ръководител Борислав Гущеров спечели първото място за 2017 година и съответно получи статуетка и диплом от Община Петрич. Диплом получиха и останалите две групи защитили призови места – група „Шарон” с ръководител Никола Хаджиев за второ място и група „Дълбошница” с ръководител Иван Яръмов за третото място.

Във връчването на наградите, които имат морално измерение, се включи и г-жа Добринка Бацанова - председател на Комисията по култура, спорт и туризъм към Общински съвет Петрич. Кметът Димитър Бръчков поздрави ръководителите и участниците в станчинарските групи, изтъквайки, че станчинарските игри са били и ще останат неразделна част от културната визитка на община Петрич. "Ние, като местна власт, си поставяме задачата да ги направим възлов акцент и в туристическо отношение, защото само този, който е станал поне веднъж зрител на станчинарските игри в Петрич може да почувства цялостно силата на родовия дух и корени”, подчерта кметът.

Градоначалникът благодари също за проявената отговорност от страна на ръководителите на групи за обезпечаването на обществения ред и недопускането на инциденти в хода на тази най-масова проява за Петрич.

Припомняме, че от Общината всяка станчинарска група получава и по 1 400 лева подпомагане за организационната си подготовка.

Днес бяха връчени и индивидуалните  награди, както следва: за най-добра маска на група „Дълбошница” с р-л Иван Яръмов; за най-добри персонажи група „Поляните” с ръководители Атанас Тодоров и Валери Коемджием; за най-добро представяне на русалийските игри група „Център” с ръководител Николай Василев; за най-добро представяне на обред група „Дълбошница” с ръководители Илия Органджиев и Христо Чолев. Наградата на Община Петрич за най-малък участник тази година в станчинарските игри отиде при Костадинка Бисеркова на 1 година, а за най-възрастен- при Методи Георгиев на 76 години.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)