Избрани Новини

В Бачево честват Бабинден

Баби и бабинчета ще получат подаръци

Народно  читалище „Самообразование-1928г.“ в с.Бачево организира празник, посветен на Бабинден. Днес в Бачево ще се вие т.нар. бабино хора, в което участват бабите", някогашните акушерки и изродените от тях бебета, заденати в цедилка. По време на бабиното хоро в центъра на селото, всички деца и баби ще получат подаръци, подготвени от читалището.
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден е много весел празник за баби, майки и деца. Както в миналото така и сега приготовленията са големи. Много време преди празника домашните започвали да говорят, че имат бабинче - дете за бабуване.
Обичаят се характеризира с два основни елемента:
Първият е поливането на бабата. При него младите невести поливат на бабата-акушерка, а тя от своя страна нарича за здраве на децата-бабинчетата.
Вторият елемент от обичая е бабиното хоро.
Подир пладне от всяка махала, всички майки, баби и бабували баби, отивали на селския мегдан да играят бабиното хоро. Бабувалите баби, облечени с празнични фустани, опасани с престилки, забрадени с най-различни кошаци, обути с бели везани чорапи и папуци, заденали в цедилки бабинчетата, завити с бабчевите пелени, а на цедилките окачени шарени чорапи, дарове за децата.
Думкат тъпани, свирят зурни – играят бабите с бабинчетата, играят и мъже веселяци, заденали по едно бабинче. Хорото е старинно, бавно и тържествено. Ех, красота, ех, радост за очите. Орото се вие, песента се лее. Хорото спира в средата на мегдана, остават само бабите с бабинчетата и започва същинското бабино хоро, като пеели с ъцане и повторения:
Айде баби да тропаме,
Карамфилоо – Трандафилоо
На хорото бабиното
На хорото бабиното
Сос внучета бабинчета
Бре синови – бре щерчини
Бре синови – бре щерчини
Заденати в цедилчите
Приткавани, разшарени,
Сос чорапе накичени,
Сос чорапе накичени.

Бабиното хоро, гледано с възторг и умиление, ще се вие чак до късно днес. А в Народното  читалище „Самообразование-1928г.“ в с.Бачево все още може да се види изложбата, посветена на Бабинден и родените през 2016 г. деца. В изложбата са представени новородените, както и основните елементи на празника.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов