Избрани Новини

Обновяват детската градина в Дамяница

Ръководството на община Сандански ще подобрява средата за качеството на обучение

Днес бе представен проектът „Енергийна ефективност с цел постигане на по-добра среда в детските градини“ по Програма „Интеррег-ИПА за трансгранично сътрудничество България – бивша Югославска Република Македония“ 2014-2020, ССI №2014ТС1615СВ006. Конференцията бе открита от кметовете на двете общини партньори Кирил Котев и Блаже Велков, които си пожелаха бърза и безпроблемна реализация.

Подписването на договора за този проект е продължение на успешната политика на община Сандански да печели и реализира европейски и трансгранични проекти с голямо социално значение.

С реализирането на проекти, в това число и настоящия, и заделяне на средства от общинския бюджет, ръководството на община Сандански заявява своята позиция за подобряване на средата за  качеството на обучение. Това ще стимулира раждаемостта в Сандански и все повече двойки ще последват примера на младото семейство Шутракови, което от няколко дни се радва на своите тризнаци.

Проектът за обновяване на детската градина в с. Дамяница бе представен от Йорданка Нонева-Златкова, ръководител и Директор на Дирекция „ Стопанска и инвестиционна политика. Проекти и програми“ в община Сандански. С реализирането му ще се осъществи цялостна подмяна на изолацията на сградата на двете детски заведения от общините партньори. Покривът на ДГ „Зорница“ в с. Дамяница ще бъде основно ремонтиран. Всички врати и прозорци ще се заменят с нови. Водоснабдителната и канализационната системи ще бъдат подобрени. За нуждите на детското заведение ще се поставят слънчеви колектори и LED осветление. С всички тези мерки ще се намалят загубите на енергия и ще се подобрят условията и средата за обучение на децата.

За обмен на опит и добри практики ще се проведат семинари в община Сандански и община Ново Село с участието на ученици, родители и преподаватели. Ще бъде организирана изложба, на която децата ще покажат какво са научили за опазването на околната среда и ролята на енергийната ефективност.

За добра публичност и информация ще се изработи уеб сайт, който ще дава информация за проекта и начините за постигане на енергийна ефективност и виртуален калкулатор за енергийното състояние на сградата.

Представеният проект е с продължителност 24 месеца и е на стойност 396 861, 18 евро, като сумата за община Сандански е 199 795, 17 евро.

 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов