Избрани Новини

Хор "Чинари" стана на 4 години

Женският клуб в Горна Брезница отпразнува събитието

Привърженици, приятели и хористи от Женски народен хор "Чинари" в село Горна Брезница се събраха да отпразнуват 4-я му рожден ден. И както е прието на рожден ден, получиха подарък - бизнесменът Григор Митрев се погрижи за визията им и подари на всяка от певицата красиви пафти.

Гласовитите дами отчетоха и своята дейност през изминалата 2016-та година. А тя не е никак малко. В клуба членуват над тридесет активни жени, а има и доста съмишленици, които помагат за осъществяването й. Ето по-важното от свършеното през годината:
ЯНУАРИ 2016г - Откриване на Женския клуб и провеждане на Бабинден по стара българска традиция.
ФЕВРУАРИ - Участие на Женски народен хор "Чинари" в София, Дом на ВМРО, празник "Вино и любов", Георги Петков и Ваня Дунчева получиха първа награда за най- хубаво вино.
МАРТ- Работилница за мартеници заедно със деца и жени от Женския клуб в Кресна, две участия на хор "Чинари" на кресненска сцена по случай първи март, Ден на художествената самодейност и Празник на хоровото изкуство в България.
АПРИЛ - "Да изчистим Брезница за един ден" - много деца и възрастни взеха участие, като почистиха Сливенска река, училищния двор и целия път до манастира.
По случай Великден бе проведен великденски базар, имаше участие на жените от черковния хор във великденското богослужение на Разпети петък и Светото Възкресение в събота.
Тържествено бе отбелязан 80-годишният юбилей на Живка Петкова.
МАЙ - По случай 24 май, Денят на славянската писменост и култура, децата от с.Горна Брезница и жените от клуба изплетоха венец на Светите братя, слушаха патриотични песни. Беше организиран за децата конкурс за рисунка на асфалт с почерпка и награди.
Женски хор "Чинари" взе участие в 21-ия национален фестивал на народното творчество в Костандово, откъдето се завърна с награда и грамота.
ЮНИ - Участие в Кресна с черковни песни при представянето на книгата на Борис Сандански "Духовни светини в Кресненско"
ЮЛИ - По случай дните на Пирин и Илинден хор "Чинари" участва на събора в с.Влахи, а жените от клуба с помощта на децата организираха и базар с ръчно изработени предмети и и сувенири.
На 20 юли хор "Чинари" и членове на клуба взеха участие в богослужението на храмовия празник на манастира "Свети Пророк Илия" и освещаването на курбана.
На 31 юли тържествено бе отбелязана годишнина от Илинденско - Преображенското въстание на площад "Илинден"в с.Горна Брезница с концерт на хор "Чинари" и Мъжка и женска фолклорни групи "Синаница" от гр. Кресна, която завърши с кръшни хора на площада. За веселието се грижеше оркестър,  спонсориран от Димитър Бръндев. Успешно бе проведен и базар.
СЕПТЕМВРИ - Женски клуб с.Горна Брезница организира екскурзия до Пловдив, Бачковския манастир, Пампорово и Пещерите "Ягодинска" и "Дяволското гърло". Женски хор "Чинари" взе участие във фестивала "Балканска черга" в с. Шишковци.
ОКТОМВРИ - Организирана бе екскурзия до македонската столица Скопие съвместно със Движение "Ние жените" - Благоевград.
НОЕМВРИ - Участие на хор "Чинари" в Кресна с концерт по случай Ден на християнското семейство.
ДЕКЕМВРИ - Участие на хор "Чинари" в тържеството на площад "Кресненско въстание"при запалването на светлините на коледната елха. Жените от клуба изработиха коледни сувенири и организираха коледен базар.

Дамите сега се готвят за Бабинден. Има какво да покажат и да изпеят и на този празник.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)