Избрани Новини

Четирима бедстват под Тодорка

Пирин планина опасността от лавини е повишена

Четирима турски туристи – трима младежи и една девойка бедстват в улеите в местността Ечмище под връх Тодорка, информира kmeta.bg. Те са напуснали ски центъра над Банско, за да карат екстремно. Групата обаче заседнала в клека в дъното на улеите и се оказала заклещена в тях. Тогава се обадили на телефон 112 и съобщили, че бедстват.

“Получихме сигнала към 17,30 часа. При ясно време съвсем умишлено са напуснали ски зоната въпреки предупрежденията и табелите. Видели, че няма как сами да се измъкнат и потърсили помощ. В непрекъсната връзка сме с тях, знаем къде са, добре са екипирани, здрави са. Скоро ще сме на мястото и ще започнем да ги вадим с въжета”, каза планинският спасител Методи Баненски.

В Пирин планина опасността от лавини е повишена, акцията ще премине с риск за живота и на туристите, и на спасителите. Очаква се малко след 20,00 часа да започне операцията по измъкването на турците от капана на клека. „Най-недисциплинирани скиори са турските туристи и гръцките. Нека се уведомят посолствата на тези две страни, за да обърнат внимание на своите граждани, че не бива да излизат извън ски центъра. Защото ще загине някой”, каза още Методи Баненски.

Четиримата младежи ще трябва да платят за спасителната акция, ако не са си направили планинска застраховка.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)