Избрани Новини

ТЕЦ "Бобов дол“ с върхово производство заради студовете

8,4 млн. киловатчаса електроенергия е произвела за последното денонощие ТЕЦ "Бобов дол“

Върхово производство за сезона – 8 милиона и 400 хиляди киловатчаса електроенергия е произвела за последното денонощие ТЕЦ „Бобов дол“, съобщи изпълнителният шеф на енергийното дружество инж. Емил Христов, цитиран от kmeta.bg.

Централата работи с два блока с по 170 мегавата мощност всеки един. Включен е и “студения резерв”, който беше проверен от експертна комисия, изпратена от енергийното министерство във вторник. Не са установени нарушения при използването на студения резерв в ТЕЦ „Бобов дол“, при пиковото натоварване на електроптотреблението по време на рекордно минусовите температури. Тогава три централи – тази в Бобов дол, ТЕЦ „Русе“ и ТЕЦ 3 „Димитровград“, бяха „обвинени“, че не са подали допълнително ток по енергийната система на страната.

Проверено е и количеството въглища на склад – то е достатъчно, но не се съобщава конкретният обем кюмюр по складовете. Проблемът в ТЕЦ „Бобов дол“ бил скъсана около 200-метрова поточна линия /лента/, която вкарва въглищата в пещта. Това се е случило в нощта, когато температурите в Бобов дол паднаха до -27 градуса. На централата няма да бъдат налагани никакви санкции, категоричен е инж.Христов.

Все още обаче има замръзнали въглища въпреки по нормалните температури тази седмица. Те се подгряват около 4-5 часа по 15 вагона в специален тунел преди да се вкарат за горене в пещта. Заради ниските температури има спукани външни тръбопроводи и  връзки по противопожарните инсталации, които се отстраняват. С мощност от двата блока по 170 мегавата всеки ден централата може да работи, докогато е необходимо, при високо потребление на ток в студената зима.

Информирани казаха, че от седмица в централата постоянно е и мажоритарният собственик бизнесменът Христо Ковачки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов