Избрани Новини

Наплив на чужденци заради мощи на Св. Трифон

Празнуват Трифонови празници от 1 до 14 февруари

Все повече са посетителите, наши и чужди, в църквата „Свети Георги Победоносец” в симитлийското село Черниче, пише kmeta.bg. Причината – в храма се съхраняват мощите на свети Трифон Зарезан. „За всички вярващи подобно нещо е изключителна реликва. Затова е нормално миряните да искат да се докоснат до мощите на светеца. Нямаме мощи на други светци, затова най-голямата ни придобивка са мощите на свети Трифон Зарезан”, казва отец Велизар Голев, който служи тук от август миналата година.

Дълги години обявеното за „Евросело на България” за 2012 г. населено място нямаше свещеник, но жителите му увериха ръководството на Неврокопска митрополия, че тук трябва да има божи служител постоянно. Сега младият свещеник се стяга за двойно почитане на свети Трифон. Защото в Черниче е централата на уникалната Винена партия, която почита светеца и празнува Трифонови празници от 1 до 14 февруари. Преди години по инициатива на нейните членове покойният Неврокопски митрополит Натанаил донесъл мощи на свети Трифон от Света гора в Гърция. „Водим много от нашите гости да се докоснат до тях, да се помолят за здраве, берекет и благоденствие“, твърдят от Винената партия.

Днес в селото ще има празнична литургия и водосвет. В двора на храма свещеникът символично ще зареже лозята. Ще се почерпят с вино миряните. „Идват хора от съседните селища, от други общини, от страната и от чужбина да се поклонят пред мощите на свети Трифон“, споделят местни хора.

„Ще питам отец Спас, който е водил ритуалите с Винената партия, да ми даде съвети. Знам, че този празник е един от най-големите в селото. Проблем е, че е студено в храма през зимата, дограмата е стара, няма изолация. За следващата зима ще решим този проблем заедно с местните хора”, увери отец Велизар.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов