Избрани Новини

Нов кризисен център в Русе

Мисия

24-01-2017, 15:30

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

За първи път храм „Света Троица“ в Русе организира курсове по иконопис и рисуване

Проектът е в партньорство със сдружение „Русенска католическа организация – Каритас“ и цели намаляване на скритото домашно насилие и насилие, основано на полов признак

Днес в Заседателна зала на Община Русе се проведе междинна пресконференция по проект „Кризисен център на територията на Община Русе за жертви на домашно насилие, основано на полов признак и предоставяне на услуги в него“.

На срещата с медиите присъстваха ръководителят на проекта и директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров, юристът на проекта Асен Марков и директорът на дирекция „Здравни и социални дейности“ към общинска администрация Мариела Личева.

„С реализирането на новата услуга, Община Русе отчита постоянство в социалната си политика, като продължава да развива дейност, осигурявайки адекватни мерки и за жертвите на домашно насилие“ – каза  Личева. Тя допълни, че от началото на годината, когато е и разкрита услугата със заповед на кмета на Община Русе Пламен Стоилов са настанени общо 13 жени и деца жертви на домашно насилие, част, от които все още са в кризисния център.

Спасимир Димитров представи извършените дейности по проекта, които включват организация и управление на проекта, информация и публичност, строително-монтажни дейности и доставка на оборудване, предоставяне на услуги за подпомагане на лица жертви на насилие, подобряване състоянието на ромското население и одит. По негови думи стана ясно, че вторият открит кризисен център в Русе разкрива нови 16 места, като възможността за настаняване е до 3 месеца.

Проектът „Кризисен център на територията на община Русе за жертви на домашно насилие и насилие, основано на полов признак и предоставяне на услуги в него“ е в рамките на Мярка 1: "Услуги за подкрепа на жертвите на домашно насилие и насилие, основано на полов признак" от Програма BG 12 “Домашно насилие и насилие, основано на полов признак“, Норвежки финансов механизъм 2009-2014, със 100 % безвъзмездна финансова помощ.            Проектът се изпълнява в партньорство със Сдружение „Русенска католическа организация – Каритас“ и цели  намаляване на скритото домашно насилие и насилие, основано на полов признак, чрез увеличаване и подобряване на услугите за подкрепа на жертвите на домашно насилие и насилие, основано на полов признак в различните му проявления (домашно насилие, сексуално насилие, преследване, сексуален тормоз) и създаване на кризисен център на територията на община Русе.

Основната целева група са жени и момичета, в това число и от ромски произход, претърпели домашно насилие и/или насилие, както и жени с увреждания обект на домашно насилие (физическо, сексуално, финансова злоупотреба и др.). Вторичната целева група са семействата, близките и наставниците на жертвите на домашно насилие, както и местните НПО, медиатори работещи с жертви на домашно насилие и насилие основано на полов признак, експерти работещи и предоставящи такива услуги, Районните полицейски управления, Районната прокуратура, Регионалната дирекция социално подпомагане.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов