Избрани Новини

Трифон Зарезан на бял кон зарязва лозята в с. Дъбрава

Общинският празник на виното събира все повече почитатели на напитката на боговете

Празник със самия Трифон Зарезан, който ще се появи на бял кон, ще доведе стотици гости в благоевградското село Дъбрава на 4 февруари, информира kmeta.bg. Общинският празник на виното събира все повече почитатели на напитката на боговете. Очаква се кметът на община Благоевград Атанас Камбитов и свети Трифон да зарежат лозовите масиви в селището.

Рано сутринта ще започне дегустацията на вината, направени от местни производители.

Точно по обяд ще е обявяването на победителя, който ще бъде коронясан за „Цар на виното” от самия светец и ще поведе шествието за ритуала по зарязване на лозята. В лозовите масиви свещеник ще отслужи водосвет за здраве и плодородие на лозарите и винарите. Самото зарязване ще се извърши по стар български обичай.

Народното веселие и стартът на музикалната програма е предвидено за 13,30 часа пред кметството в село Дъбрава. Там ще бъдат наградени и останалите участници в конкурса. Грамоти ще получат стопаните на всички наградени вина в различните категории – „Най-хубаво бяло вино“, „Най-деликатно вино“, „Най-тежко вино“, „Най-дълга глътка“, „Най-изтънчено вино“ и „Вино с характер. „Честваме празника в събота, за да могат да дойдат повече хора от цялата община. „С това събитие искаме да популяризираме хубавите вина, които се правят в региона. В нашето село почти всяка къща разчита на гроздето и еликсира, за да изкара допълнителни доходи“, твърди кметският управник Росен Георгие



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов