Избрани Новини

Кюстендилските туристи и през 2017-та отново на път

През 2016-та посетиха многобройни обекти в страната, Сърбия, Македония, Румъния, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина

Успешна и много силна бе 2016 година за туристическо дружество „Осогово” - Кюстендил,  сподели секретарят на дружеството Силвия Михова. В амбициозният календарен план на дружеството за годината туристите от Кюстендил посетиха многобройни обекти както в страната, така и в Сърбия, Македония, Румъния, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина.
"Трудно ми е да опредяля кое от всички е най-доброто. Ще започна с  екскурзията по делтата на Дунав. Насладихме се на смайващи гледки с уникалното биоразнообразие на делтата на река Дунав край румънския град Тулча и посетихме румънското село Никулицел (Никулица). Предполага се, че местността Онгъла е мястото, където предвожданите от хан Аспарух българи се установяват и след битка с византийците през 681 г. установяват държавата си в териториите между Дунав и Стара планина. Част от поредната вълнуваща екскурзия бяха още пещерата Орлова чука, крепостта Червен, Ивановските скални манастири, Басарбовският скален манастир, резерватът „Сребърна”, крепостта „Меджиди Табия“ край Силистра и забележителностите в Русе, както и черноморският град Констанца, курортът Мамая и свързаният също с българската история град Браила в Румъния".
Поредната впечатляваща екскурзия на туристите от туристическо дружество „Осогово" - Кюстендил с приятели и водачи от македонския град Велес предложи преминаване през планините Баба и Галичица и достигна до Охридското езеро и прекрасния Охрид. В рамките само на четири дни туристите  успяха да разгледат и да се впечатлят от античните градове Стоби и Хераклея, споменатите вече две планини с циркусите Мало и Голямо езеро (Пелистерски очи) в Баба планина, Преспанското, Охридското, Дебърското и Маврово езеро; Варошки манастир „Свети Архангел Михаил” в подножието на средновековната крепост Маркови кули над град Прилеп, манастира „Свети Наум” край Охридското езеро, женския манастир „Свети Георги Победоносец” край Дебърското езеро и Бигорския манастир „Свети Йоан Предтеча” край Маврово, както и градовете Прилеп, Битоля и Охрид със Самуиловата крепост и останалите му красиви забележителности.
Екскурзионното летуване е най-добрият начин за почивка в планината. Добра компания, красива природа и прекрасно настроение, далече от цивилизацията и суетата на света. Желаещите бяха толкова много, че се наложи да се сформират две групи с маршрут: село Рибарица, хижа "Ехо", хижа "Козя стена", проход Беклемето, хижа "Дерменка", хижа "Добрила", хижа "Амбарица" и село Черни Осъм. След прекрасните гледки, чудната природа, срещата с еделвайсите, уморителните преходи, идваше ред и на веселите вечери с китарата и гайдата.
Красиви и впечатляващи места из Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина плениха вниманието ни в продължение на четири дни. Градовете Ниш, Чачак, Ужице и Лесковац, манастирът Жича, както и селцето Мокра гора с местната теснолинейка – Шарганска осмица, и етно селото Дървенград на Емир Костурица в Сърбия; Вишеград в Босна и Херцеговина с моста на Дрина и „Андричград“ или „Каменград“, изграден пак от Костурица в чест на най-значимия писател на бивша Югославия Иво Андрич, малка частица от предлагащия уникални красоти парк Дурмитор с Черно езеро и Змийско езеро, град Жабляк и моста на Тара в Черна гора предизвикаха вълнение и станаха обект за създаването на богат снимков материал и незабравими спомени.
Родопската ни екскурзия беше повече от амбициозна – Златоград, връх Вейката, пещерата „Утробата”, ”Вкаменената сватба” до село Зимзелен, Перперикон, „Каменните гъби” до село Бели пласт и  Кърджали.
„Пещерите на Северозападна България“ – така нарекохме поредната ни екскурзия. Разходката ни започна от карстовия извор Глава Панега, гeoпapĸ „Иcĸъp – Πaнeгa“, пещерата Проходна или „Очите на Бога“. Каньонът „Задънен дол“ е наистина задънено място, който се отваря към коритото на река Искър. Сĸaлният мaнacтиp „Cвeтa Мapинa“,  новооткритата за посетители пещера Венеца. Белоградчик е град, който съчетава антична, средновековна и съвременна история с красива природа и множество вдъхновяващи изгледи. Скалното светилище Чачин камък, мегалитната двуетажна пещера Лепеница, пещерата Леденика, каменното чудо Божият мост и романтична разходка във Враца.
Пътят до връх Мусала, Мальовица, Камилата,  Миджур са трудни, но си струваше всяка стъпка дотам. Най-хубавите гледки идват след най-тежки преходи.Тази планинарска поговорка е изключително вярна. Перспективата на заобикалящата ни среда се пречупва по неописуем начин с всяка следваща крачка. Колкото повече усилия полагаш, толкова повече усещаш, че си заслужил тази гледка.
Всяка планина ще те научи на нещо. Ясно е, че Балканът пази своите тайни. Но има и такива, които ще ти разкрие. Същото важи за всяка друга планина, независимо колко е ниска, колко е лесна, колко е опасна. От Лисец, Конявска и Чепън ще разбереш, че не е нужно да си на 2800 м, за да ти натежат краката. Тръгваш си от Пирин и вече знаеш, че опасността дебне на всяка крачка (буквално). След бурята и виелицата в Рудини ще имаш едно наум, че през зимата шега не бива дори и на ниско. 
През есента, сезонът, който винаги представя природата под формата на букет от цветове, се насладихме на красотите на Плана планина, на красивите била на Завалска,  Руй и Люлин планина. По покана на нашите приятели от дупнишкото дружество и тази година бяхме докоснати от магията на Рила. След Седемте рилски езера и Скакавишкия водопад, нашите домакини ни поднесоха поредната приятна изненада. Преход до връх Кабул и Овчарченски водопад край село Овчарци.
Верни на традицията, и тази година изкачихме Черни връх във Витоша, като избрахме живописния маршрут от хижа "Селимица".
През месец юни клубът по воден туризъм „Струма 2012” бе домакин на воден поход по река Струма. В похода взеха участие клубове от цялата страна.
Спортният клуб по ориентиране взе участия в 11 национални и републикански купи и Държавни първенства по ски и лятно ориентиране. 130 състезатели от 21 клуба от страната стартираха в „Кюстендилска пролет  2016” в Кюстендил.
И тази година  велоклуб „Гайда” направи интересни велопоходи. Интересът към този атрактивен спорт е все по-голям. Към мероприятията на клуба се включват много нови любители на колелата. 102 участници се включиха в състезателното изкачване от Кюстендил до Руен - "Осогово Рън". Състезанието включи две дисциплини: планинско бягане и планинско колоездене. Туристите се включваха и доброволно в почистване на планината, маркиране и залесяване.
Усилията ни през тази година ще бъдат насочени към привличане на повече млади хора в туристическите редици. Казват, че пълно щастие няма, но когато виждаш щастливите детски очи и си сигурен, че има на кого да предадеш щафетата, то щастието става пълно.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов