Избрани Новини

Обучават млади пчелари в Благоевград

Парите

27-01-2017, 15:08

Снимка:

БНР

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Умен кошер изпраща SMS-и на пчеларите

Пчеларите получават консултации как да кандидатстват за проекти

Дружеството на пчеларите "Акация" провежда в Благоевград обучение на млади пчелари, съобщи БНТ. Освен полезни съвети как се отглеждат пчели, младите пчелари получават и консултации за проекти, с които могат да кандидатстват за европейско финансиране. Обучението е всеки четвъртък в Благоевград.

Учебната година за младите пчелари в Благоевград започва от месец ноември. Занимания се провеждат основно зимните месеци, до края на февруари, когато има по-малко работа, свързана с отглеждането на пчелните семейства.

Венета Ифандиева, председател на общинския пчеларски съюз в Благоевград:
"Имаме си програма: първо, лекция за биологията на пчелите, за болестите, за третирането, за отглеждането. Това обучение продължава около 4 месеца и е безплатно."

Въпреки възможностите за финансиране по европейски програми все още интерeсът на младите хора да се занимават с пчеларство не е голям.

Венета Ифандиева:
"Има много субсидии. Европейският съюз подпомага много за пчеларството, но малко кандидатстват."

Миналата година 32 момчета са изкарали курсовете за пчелари в Благоевград. Успешно издържалите изпитите след това са получили дипломи, които им носят допълнителни точки при кандидатстване по европейските програми за пчеларство.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)