Избрани Новини

Отглеждаш домашно животно, само ако са съгласни съседите

Общинската фирма по сигурността и полицията ще следят дали новите изисквания се спазват

Всеки, който иска да отглежда куче или друго домашно животно в къщата или двора си, трябва да има писмено разрешение от съседите си, че са съгласни. Такова предложение ще гласуват общинските съветници в Благоевград на заседание, информира БНТ. Повод са множеството жалби на жители на града, че често кучетата, които се отглеждат в дворове, пречат на преминаването, създават шум, а има и случаи на ухапани хора.

Марин Митов няколко пъти е подавал жалби, че кучетата на съседите му създават неудобства. "И през деня, и вечер лаят, така че ни събуждат по няколко пъти и не може да почиваме спокойно в домовете си. Трябва ясно да се регламентират ангажиментите на собствениците."

Според новите предложения за промяна на наредбата за отглеждане на домашни животни собствениците трябва да съобразят поведението и нуждите им с живеещите в близост хора, така че да не им пречат.

Георги Васев – общински съветник: "При отглеждане на кучето в дворове трябва да имаме съгласието на абсолютно всички собственици и важно за съседите е кучето, след като бъде вързано на синджир, до съседния ограничителен имот трябва да има 5 метра най-малко разстояние."

Собственици на кучета обаче не са съгласни с предложенията.

Борис Митков: "Куче или котка да питам аз комшиите дали мога? Ами то на всеки ще му пречи."

Дали промените в наредбата за отглеждане на домашни животни ще влязат в сила ще стане ясно  след заседанието на Общинския съвет. Ако това се случи, общинската фирма по сигурността и полицията ще следят дали новите изисквания се спазват.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)