Избрани Новини

Ромите в Крупник празнуваха на патерици ромската Нова година

Стотина играха в ритъма на музиката и си пожелаха успешна година

В навечерието на китайската нова година, ромите в село Крупник празнуваха на патерици ромската нова година, информират от пресцентъра на Община Симитли.

Веселите по душа крупнишки роми се събраха в ресторант „Крупа”, за да отпразнуват ромската Нова година, макар и със седмица закъснение. По традиция те празнуват Банго Васил в почивните дни веднага след 14-ти януари, когато е Нова година по стар стил, тачена от ромите като Василица. Наложило се тази година закъснение на празника, но не и отмяна.

Тази година в Крупник беше „Ромска вечер“ за младите. Стотина празнуваха в ритъма на музиката и си пожелаха успешна година. Един от най-добрите кларинетисти в България Альоша бе специален гост на вечерта и вдигна всички роми на дълги хора и кючеци. Вечерта не премина и без конкурс „Мис  Чае шукарие“. След дълго надиграване, за най-изящна танцьорка бе отличена 18-годишната Филка. Най-малките участници в конкурса - Румен на 11 години и Теменужка на 8, получиха специална награда за ентусиазъм.

Празникът на ромите в Крупник споделиха и кметът на община Симитли Апостол Апостолов, кметът на село Крупник Иванка Чакалска, председателят на ОбС Симитли - Владимир Христов, ромските лидери Живко Илиев и Емил Методиев. С пожелания за много здраве, късмет и да запазят веселия си дух те поздравиха празнуващите. „Нека сме винаги сплотени и в делниците, и в празниците, нека си помагаме винаги, както вече 14 години го правим, и никога да не се предаваме един друг“, каза за ЧНГ кметът Апостолов. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)