Избрани Новини

Бизнесмен инвестира над 29 млн. лв. в спортен комплекс

Ще се строи в местността "Байова борика” край Разлог

Фирмата на благоевградския бизнесмен Иван Чапов – „Хидроенергийна компания” АД, бе избрана за концесионер на спортния комплекс в местността „Байова борика” край Разлог, информира kmeta.bg. Решението бе взето единодушно от общинските съветници на редовна сесия. Другият участник бе софийският консорциум ДЗЗД „Пирин Спорт“. Инвестиционното предложение на бизнесмена Иван Чапов е 29 629 130 лева без ДДС. Сумата ще се инвестира през целия период на концесията от 35 години. Софийският консорциум предложи оферта от 20 000 000 лева без ДДС. Предстои сключване на договора между спечелилата фирма и община Разлог.

„В първия етап, който е 5 години, инвеститорът е длъжен да вложи 7 905 000 лева без ДДС – да направи външните връзки и пътя към съоръжението, паркинг върху 1 декар ограда на терена. Длъжен е да изгради 4 тренировъчни игрища за футбол без осветление с размери 68/105 метра, същото игрище, но с осветление, за официални мачове, и още едно с осветление – за контролни мачове. Ще има трибуни за 2000 зрители”, разясни зам.-кметът Иван Гюров. В първите 5 години на концесията инвеститорът ще построи два тенис корта с размери 18/36 метра, две баскетболни игрища с размери 16,5/30 метра, две волейболни игрища с размери 13/24 метра. Ще се построи спортно-административна сграда с площ 1120 квадратни метра, в която ще има фитнес зала от 750 квадратни метра, там ще са още барче, съблекални, съдийска стая, стая за управителя на комплекса, а до нея ще се изгради и помощна постройка. Инвеститорът се задължава да закупи и всички необходими машини и техника за поддържането на спортния комплекс, който е на обща площ от 103 декара. Очаква се, ако всичко е наред, реалното строителство да стартира до края на тази година.

С изграждането на спортния комплекс ще бъдат привлечени още повече туристи, отбори и спортни клубове. Според условията обектът не може да се отдава под наем, както и да се прехвърлят правата и задълженията на трети лица. Това може да стане само с изричното съгласие на общинския съвет в Разлог.

Още през 2014 год. беше обсъден докладът за оценка на въздействието върху околната среда на това инвестиционно предложение. Тогава стана ясно, че в района не са установени защитени видове растения и животни, както и че районът не попада в защитени територии.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов