Избрани Новини

Шивашки фирми са притеснени заради евентуална блокада на границата

Над 80 % от шивашките цехове в Благоевградско зареждат и изнасят стока през южната ни съседка

Преминаването през граничен пункт Кулата-Промахон е нормално към момента, съобщиха от гранична полиция. Вчера обаче за около час движението бе спряно заради гръцки фермери, които са успели да стигнат на около 300 метра от бариерите и са опитали да блокират границата.

Стигнало се е и до сблъсъци с гръцката полиция и жандармерия. Засега тракторите са извън пътя, но опасно близо до границата. Спецчастите в Гърция продължават да пазят и земеделските машини край Серес, които засега не успяват да пробият полицейската блокада.

Ситуацията силно притесни не само превозвачите, но и собствениците на шивашки фирми в Югозападния регион, информира БНТ. Над 80 % от шивашките цехове в Благоевградска област зареждат и изнасят стока през южната ни съседка. Ако границата отново бъде затворена - загубите ще са огромни, категорични са от бранша.

Стотици шивашки фирми в Югозападна България бяха засегнати от затварянето на границата с Гърция в началото на миналата година. Доставките на материали от южната ни съседка бяха спрени и много от работниците бяха принудени да останат вкъщи.

Володя Стоянов, собственик на две шивашки фирми в Сандански: „Имаше много фирми, в които работниците престояваха, продукцията не можеше да бъде изпратена навреме. Заради санкцията се налагаха глоби от фирмите клиенти, които получаваха продукцията и всичко това се отрази неблагоприятно на бизнеса".

Доста от шивалните дори са теглили заеми, за да успеят да покрият загубите от блокадата. Надяват се ситуацията да не се повтори и тази година, защото все още връщат кредити.

Володя Стоянов, собственик на две шивашки фирми в Сандански: „Ние работим с план две седмици напред, две седмици, след което ако нямаме снабдяване, спираме да работим".

Много от шивашките фирми дори ще подкрепят българските шофьори, ако се стигне до контраблокада на границата. Превозвачите пък са категорични - търпението им отдавна е изчерпано и толерантност към гръцките фермери няма да има.

Веселин Дангов, зам.председател на Съюза на българските транспортни работници: „Ако гръцките земеделци блокират който и да е граничен пункт между България и Гърция, всичките пунктове поетапно се затварят между България и Гърция и започва блокадата, докато не бъдат изтеглени тракторите от граничните пунктове. Това няма да се повтаря повече. Или се отваря напълно да минават всички, или няма да преминава никой".
Володя Стоянов: „В края на краищата да се сложи край на многогодишните проблеми в този период, създавани от гръцките фермери".
Веселин Дангов : „Българската дипломация имаше в ръцете си една декларация от българските транспортни работници и имаше прекрасното време, докато тези дипломати бяха на власт, да постигнат едно малко нещо, което искаме ние - да не бъде затварян граничен пункт, граница. Във вътрешността на Гърция каквото искат да си правят гърците".

От Съюза на транспортните работници и браншовите организации следят отблизо действията на протестиращите земеделци в Гърция и имат готовност за 24 часа да организират контрапротест.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов