Избрани Новини

Студът уби рибата в езерото на дупнишкия парк "Рила“

Езерото с площ от 15-20 декара е оковано в 20-сантиметрова ледена кора

Рибата в изкуственото езеро в градския парк „Рила“ в Дупница не е оцеляла в студените  дни последната седмица, сигнализират посетители в комплекса и местни хора от близкото с. Бистрица, информира kmeta.bg. Езерото с площ от 15-20 декара е оковано в 20-сантиметрова ледена кора. В  него е развъдена по естествен начин балканска пъстърва и мряна. Там не се прави улов.

Езерото е една от атракциите на парка, там лятото карат водни колела, не се и плува, наблизо има 50-метров басейн. При продължителните студове температурите в Дупница падаха до -30 градуса, под ледената кора рибата няма достъп да кислород и умира, пояснява за инцидента бившият кмет на Дупница д-р Първан Дангов, който е ветеринарен специалист.

Някои са склонни да обвинят обаче и общината за пълния мор на рибата там  – през лятото при обилните дъждове имало частична скъсване на стената. То било възстановено, но на по-ниско ниво, водата в езерото намаляла и това довело до пълното замръзване на езерото и измирането на рибата, коментират дупничини. От общината засега няма официална информация за рибата в езерото в парк „Рила“.

Затова пък на естественото езеро „Чокльово блато“ в подножието на Конявската планина до пътя Кюстендил-София рибата тази зима оцеляла. Разрешили риболова, въдичари замятат на дупка, която изкопават с ледобур и по този начин осигуряват кислород до рибата под леда. Преди няколко години и там рибата измряла, не пускали въдичари. Сега там се лови разкошна щука, коментират от местната гилдия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов