Избрани Новини

Предложиха омбудсмана Васил Иванов за председател на РИК - Кюстендил

Иванов е предложение на ПП ГЕРБ

Общественият защитник за община Кюстендил Васил Иванов е единственото предложение за председател на РИК - Кюстендил, стана ясно след проведените днес консултации при областния управител Виктор Янев, информира Дарик. Иванов е предложение на ПП ГЕРБ. БСП- Лява България предлагат за секретар на комисията Симеонка Манова.
Партиите не постигнаха съгласие за състава на РИК, заради спор от "Атака", ДПС и Реформаторския блок за заместник-председателското място. Номинирани са Иван Мишков, Александра Колева и Любомир Стоилков. Крайното решение ще е на ЦИК.

Лидерът на БСП- Кюстендил Иван Каракашки, не скри изненадата си от предложението на ГЕРБ за председател в лицето на местния омбудсман Васил Иванов.
"Това не е добър ход, той е надпартиен и да се яви като предложение на политическа партия, не е добре. Той беше председател на ОИК на последните местни избори, тогава явно е помогнал на кмета г- н Паунов за избирането му. След това нещата явно са му върнати под формата на общински омбудсман и сега, тъй като изборите са решаващи, явно пак са активизирали не Васил Иванов- юристът, а общественият защитник на хората от Кюстендил, да бъде представен за председател на РИК от името на ПП ГЕРБ", коментира Каракашки.

Председателят на Общинския съвет в Кюстендил, Михаела Крумова, която представлява ГЕРБ на консултациите бе категорична, че няма законови пречки и ограничения Васил Иванов да е председател на РИК.
"Преди да го предложим, сме направили консултация с ЦИК, становището им е, че няма ограничения съгласно Изборния кодекс, просто трябва да излезе в служебен отпуск, не може са съвместява двете длъжности. Той несъмнено е доказал своите качества и умения. Предлагаме и Константин Дингозов за член на комисията, който също участва в изборни комисии от години и е доказал качествата си. Това са надпартийни предложения. Предлагаме ги като експерти, те не са членове на ПП ГЕРБ. Предлагаме експерти в изборното законодателство, за да няма съмнения за манипулации на изборите", заяви Михаела Крумова.

Още не е ясно къде ще заседава РИК - в сградата на община Кюстендил, където бе комисията за президентския вот и националния референдум или в сградата на Областната управа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов