Избрани Новини

Куклен театър - Благоевград се готви за "Тананик"

Благоевград Лайф

30-01-2017, 08:00

Снимка:

Куклен театър Благоевград

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Община Благоевград и Куклен театър с подарък за децата именици

Премиери в Куклен театър Благоевград

Предстои премиера на "Халифът щърк"

"Предстои ни едно динамично начало на годината", каза за blagoevgrad.utre.bg Мария Райнова, директор на Куклен театър-Благоевград. Предстоят две премиери в началото на пролетта. Едната премиера ще се състои в началото на март. С режисьора, македонецът Дарко Ковачовски, ще направят пиесата „Халифът щърк“. Съпругата му, българката Наталия Петкова, е автор на сценографията. След това, пак през пролетта, смятат да поставят "Хитър Петър", драматизация по мотиви от български народни приказки. Очакват и подготвят с нетърпение второто издание на фестивала на общинските театри, това  е международният куклен фестивал "Тананик". Той ще бъде през последната седмица на месец април. Ще има участници от доста страни, освен от България - Грузия, Румъния и др.

Райнова сподели още: "В рамките на фестивала ще стартира Детска куклена школа за деца от 7 до 13 години. Тя ще бъде разделена на два модула - актьорско майсторство и куклено майсторство, т.е. децата освен присъствие на сцена и актьорски умения ще се учат как се изработва една кукла, различни системи кукли и се надяваме в края на обучението в тази школа, т.е. 2018-та година, да излезем с едно представление на децата. Преподавател по кукломайсторство ще бъде нашият художник Миглена Методиева, планираме всеки месец да каним различни кукломайстори от куклените театри в страната. В другия модул също ще каним известни куклени актьори."

Традиционно Куклен театър - Благоевград прави 2 турнета в Югозапада - през пролетта и есента. И тази пролет няма да пропуснат да обиколят района с новите си постановки. Кандидаствали са за участие в различни фестивали и очакват добри новини от тях.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов