Избрани Новини

Селото на Преподобна Стойна остава без ремонт на път

Едва десетина души са с адресна регистрация в населеното място

Почти няма шанс да се ремонтира с европейски пари разбития 6-километров път от село Катунци до село Златолист, пише kmeta.bg. Причината – малкото жители в селището, в което е църквата на Преподобна Стойна „Свети Георги”. Едва десетина души са с адресна регистрация в населеното място. А шосето е в много тежко състояние.

Община Сандански кандидатства с проект по Програмата за развитие на селските райони, защото трябва сериозна инвестиция за цялостния ремонт и асфалтирането на пътя до храма. Целта е да може лесно и удобно да се стига до светата обител, към която интересът на миряните се увеличава с всяка изминала година. От пролетта до есента почти всеки уикенд идват по 30-40 автобуса и стотици леки коли. „Не съм оптимист за този проект. Проблемът е, че от голямо значение са местните жители на Златолист, които са едва десетина. Това намалява точките ни. Не знам защо не се отчита от европейските институции, че населеното място привлича всяка седмица хиляди туристи. Ние искаме да ремонтираме пътя не само заради жителите на селото, но и заради многото му гости. Това ще доведе и инвеститори, които да направят хотели и къщи за гости”, заяви кметът на община Сандански Кирил Котев.

По-голямата част от пътния участък дори не е асфалтиран, почти навсякъде има огромни дупки, камъните също се оказват препятствие за леките коли и автобусите.

В храма, в който е живяла Преподобна Стойна, с надеждата за изцеление и помощ идват миряни от страната и чужбина. Пророчицата е обитавала стая на втория етаж на светата обител в началото на миналия век. Местните хора я смятат за светица и предшественичка на Ванга. „Заради прочутия с лечебната си и чудодейна сила храм насам идват все повече наши и чужди туристи. През уикенда е пълно с коли и автобуси. Проблем е обаче пътят между Катунци и Златолист, дано новият кмет на община Сандански осигури пари за ремонта му. Че хората си чупят колите по разбитото шосе“, споделят местните хора.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов