Избрани Новини

Кюстендилски дантели показват в София

Изложбата е в Музея за история на София

На 1 февруари 2017 г, сряда, от 18.00 часа в Музея за история на София ще се открие излажбата "Изящество и красота от миналото". Тя е осъществена от Регионален исторически музей - София в широко партньорство с Института за етнология и фолклористика с етнографски музей на БАН, РИМ Кюстендил, Градските исторически музеи Самоков и Ихтиман, Дирекцията на музеите - Копривщица, Народно читалище "Христо Смирненски - 1989 г." - Златица, Арменската общност в София, дизайнери и дантелиери. Всички почитатели на шитата дантела - кене са добре дошли!

Изложбата е посветена на шитата българска дантела, която била част от бита на българина в края на 19-и и началото на 20-и век. Ще могат да се разгледат уникални литаци, сукмани, ризи, ръкави, кърпи за глава, престилки, покривки, бельо, бижута, коледни играчки за елха. Тези предмети са част от историята на София и Софийско, Кюстендилско, Самоковско, Ихтиманско, Копривщица и Златица.

Посетителите ще могат и да създават дантели. Ще има работилници, отворени за деца и възрастни. Освен тях арменска вечер, фотосесии, кръгла маса, посветена на шитата дантела с международно участие и други занимания.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)