Избрани Новини

Служебният министър на туризма се срещна с кмета на Банско

Банско ще е част от културна и туристическа програма по време на Българското председателство на Съвета на ЕС

Служебният министър на туризма Стела Балтова проведе работна среща с кмета на община Банско Георги Икономов в рамките на домакинството на курорта на Световната купа по по сноуборд. По време на разговора, министър Балтова предложи Банско да бъде част от културната и туристическата програма, съпътстваща Българското председателство на Съвета на ЕС. През втората половина н...а 2017 г., България, заедно с Естония и Австрия, поемат ръководството на ЕС за период от 18 месеца, през които страната ни ще носи отговорността за вземане на общите решения на Съвета на ЕС във всички аспекти от неговата работа.
„Както всички знаем, подготовката на България за Председателството на ЕС е едно от основните предизвикателства, които стоят пред служебното правителство. Радвам се на отправеното предложение и заявявам готовността ни за включването на Банско в програмата. Вече имаме сериозен опит в организацията и домакинството на събития от световен мащаб и считам, че градът  ни има какво да покаже на нашите европейски партньори“, коментира Икономов отправената покана.
Министър Балтова дискутира с градоначалника тенденциите за настоящия туристически сезон, като стана ясно, че ще бъде регистриран ръст на туристите, посетили курорта, въпреки обективните проблеми, най-голям сред които е образуването на огромни опашки на кабинковата линия.
„Непрекъснато търсим нови варианти за промотиране на курорта, влагаме средства за реклама и участваме в 12 туристически изложения, а когато успеем да доведем туристите тук, ги посрещаме с трудно достъпна ски-зона. Необходимостта от уплътняването й и от изграждането на още една кабинкова линия е крещяща, а затова е небходима сериозна политическа воля“, заяви Икономов.
Обсъдени бяха още осъществяваните общински проверки на апартаментните комплекси, които без категоризация извършват хотелска дейност и по този начин вредят на светлия бизнес. Стана ясно, че за изминалия сезон са извършени 345 проверки и издадени 81 акта за нарушения. Друг акцент от срещата беше заявеното желание на община Банско да стопанисва хижите на територията на НП „Пирин“, за да се намерят по-работещи модели за подобряване на материалната база и туристическите услуги, предоставяни от тях.
По време на официалната си визита министър Балтова имаше възможност да се запознае с част от забележителностите в Банско, както и изградените с европейски средства два посетителски информационни центъра – този на Община Банско и на Дирекция НП „Пирин“, предоставящи обща и специализирана информация на своите посетители.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)