Избрани Новини

Художествената галерия отбелязва с изложба 134 г. от рождението на Борис Денев

Мисия

05-02-2017, 10:18

Снимка:

дарик

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Институцията носи името на майстора на пейзажа от 2003 г.

На 7 февруари 1883 г. е роден във Велико Търново всепризнатият майстор на пейзажа Борис Денев. Любима тема в неговите творби е родният Търновград с очарованието на релефа и архитектурата, с магията на хълмовете, издигащи се над змиевидно виещото се тяло на река Янтра. Завършил с отличие средното си образование, Борис Денев започва работа в дърводелната на по-големите си братя. През 1902 г. става учител в село Иванча, Търновско, където преподава рисуване, четене и писане. Рисуването на човечета, животни и предмети създава весело настроение у децата и се превръща в нов метод на обучение.

През 1908 г. участва със свои творби в Осмата изложба на дружество „Съвременно изкуство“, а една година по-късно организира и първата си самостоятелна изложба в София. От изложбата получава 1700 лв., с чиято помощ заминава за Мюнхен да продължи образованието си. Там е приет в класа на професор Лео фон Льофиц. След изкараните три семестъра свършва парите и се връща отново в България, където прави втора самостоятелна изложба. От нея спечелва 2800 лв. и заминава отново за Мюнхен. Понеже първият професор почива, Борис Денев постъпва в ателието на професор Карл фон Мар.

След края на поредния семестър си идва в България. През есента на 1912 г. избухва Балканската война и Борис Денев се записва като доброволец в 20-и пеши Търновски полк. По време на войната прави около 200 рисунки с молив. В тях с огромна любов пресъздава упоритостта и издържливостта на българския войник, неговата силна вяра в победата.

През 1913 г. в Големия салон на Военния клуб в София са изложени всички скици и рисунки, а чрез тях Борис Денев е признат за добър рисувач с молив. Същата година отново заминава за Мюнхен и постъпва в академията при професор Анжело Янк, където изкарва само един семестър. По това време се открива и Мюнхенската академия на авиатиката. За Борис Денев това дава прекрасна възможност да представи своите виждания, изследвания и анализи върху полета на птиците. Той показва своя проект за летателен апарат с променяща се геометрия на крилата, което предизвиква интереса на немските специалисти. Започналата Първа световна война прекратява дейността на академията.

През 1915 г. художникът на Военното министерство Ярослав Вешин след тежко боледуване почива. Обявен е конкурс, на който се явяват Димитър Гюдженов, Никола Маринов, Никола Кожухаров, Борис Митов, Петър Морозов и Борис Денев.

Конкурсът е спечелен от Борис Денев, който наследява ателието на Ярослав Вешин. В това ателие той рисува своите големи батални композиции „Затишие пред буря“, „Към Призрен“, „Минаването на Шар планина“, „Молитва“, които днес се намират във Военноисторическия музей. С участието си в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, Борис Денев рамо до рамо с офицерите и войниците е на първите фронтови линии, където сред грохота на оръдията се среща с ужасите на войната.

През 1916 г. в Берлин е организирана голяма изложба, в която участват група военни художници, сред които е и Борис Денев с 67 свои творби.

През 1925 г. напуска длъжността военен художник и заминава на обиколка в чужбина. Посещава Италия и тогава създава своите изящни пастелни рисунки.

През 1931 г. от Българската академия на науките и изкуствата е награден с Кирило-Методиева награда.

На 1 ноември 1944 г. по донос е арестуван и прекарва пет месеца в Софийския затвор и пет месеца в Дупнишкия лагер без присъда. Изключен от Съюза на художниците в България, той отново е приет в него на 27.01.1956 г. През 1967 г. е напълно реабилитиран и е удостоен със звание „Заслужил художник“. Издава две книги по перспектива: „Практическа перспектива“ – 1948 г., „Свободна конструктивна перспектива“ – 1957 г. Подготвя и трета книга за очната перспектива, която предполага, че ще бъде издадена.

На 31 декември 1969 г. Борис Денев умира в София.

Неговият живот и творчество не са забравени. Художествената галерия във Велико Търново носи неговото име от 2003 година. Там се намира постоянна експозиция с творби от неговото любимо Търново, пастелни рисунки и рисунки с молив. Много галерии в страната се гордеят, че притежават картини на Борис Денев.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов