Избрани Новини

ПП ГЕРБ отбеляза 20 години от историческите Дупнишки барикади

Лидерът на ГЕРБ - Дупница Ивайло Константинов: Преди 20 г., на тази дата, Дупница даде евроатлантическата ориентация на България

"Дупница даде евроатлантическата ориентация на България, колкото и да се опитват някои да преиначават историята, с което всички, включително и аз, се гордеем. На мен ми се иска датата 4-ти февруари да стои в съзнанието не с победата на една партия над друга, а като един маркер за успеха на обществения над личния интерес". Това заяви координаторът на ГЕРБ - Дупница и председател на местния мини парламент Ивайло Константинов пред събралите се десетки граждани, дошли да почетат 20-годишнината от историческите Дупнишки барикади.

На събитието присъстваха още организационният секретар на ГЕРБ-Дупница Крум Милев, координаторът на общинската структура на дамите Радослава Чеканска, общински съветници от ГЕРБ, граждани, както и част от включилите се в барикадите преди две десетилетия.

Ивайло Константинов поздрави присъстващите с годишнината от паметната за цяла България дата. "Празник е, не защото едно правителство върна мандата, не само защото тогава победи демокрацията, а защото гражданите на България и Дупница показа, че са общество и са силни. И защото духът победи материята, духът победи съзнанието!", заяви пред събралите се Константинов.

"Всички присъстващи преди 20 години тук са знаели, че това е тяхно задължение и обществен дълг. Тогава са били много и са били силни. Днес имаме нови реалности - може би не по-малко отговорни, но по-малко тежки за решаване отговорности. Огледайте се: младите хора сред нас са много малко. Не защото не искат, а защото не са в Дупница. Това е не по-малко тъжно от това, което се случваше тогава, през 1996-1997 г.", каза още Константинов.

"Исках да създадем този инициативен комитет, да регистрираме това сдружение и да направим един монумент, който се надявам, съвсем скоро ще бъде и реалност. Монумент, пред който всеки един български гражданин, всеки един дупничанин да дава равносметка на собствения интерес и да го съпоставя с обществения. Там, където да застава пред собственото Аз. Всички ще кажат: има такива места и това са черквите. "Дупнишките храмове" са ето тези релси, които олицетворяват победата на обществения интерес. Имаме много каузи, за които да се борим, и всички ние трябва ежедневно да го правим. Нека 4-ти февруари се мултиплицира в безброй много такива дати, а това място да бъде олицетворение на победата на духа! Затова всъщност и сдружението се казва "Духът на Дупница", завърши емоционалната си реч, съпроводена от бурни аплодисменти, председателят на ГЕРБ Ивайло Константинов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов