Избрани Новини

3000 души плашат с протест заради воден режим

"Този път сме готови на гражданско неподчинение", плашат жителите на Рибново

С протести плашат трите хиляди жители на гърменското село Рибново, ако през пролетта и лятото отново бъде обявен сух режим, информира kmeta.bg. През октомври миналата година пет месеца безводие накара хората да излязат на улицата в знак на недоволство, а сега са готови да стигнат и по-далеч..

„Този път сме готови на гражданско неподчинение, ще блокираме пътищата за Банско и ГКПП-Илинден-Ексохи. Няма да търпим в 21 век да ни държат с дни без вода”, категорични са местните хора.

След протеста им преди няколко месеца фирмата, която е правила резервоар, неизползван до момента, започна да ремонтира съоръжението. Гражданите настояват за трайно решение на проблема, за да няма протести и тази година. И поставят ултиматум на фирмата – до края на март да е готова с ремонта, за да може ВиК-Благоевград да приеме съоръжението до края на април. По този начин жителите на Рибново смятат, че ще има вода за всички.

„Надяваме се, че фирмата ще се справи в срок и ще отстрани пропуските при направата на резервоара за вода, за да може да се ползва. Той бе открит още през 2014 година, но от ВиК-Благоевград отказват да приемат и експлоатират изграденото съоръжение, тъй като е некачествено. А за него бяха похарчени 600 000 лв. от републиканския бюджет, обемът му е 800 кубически метра” заяви кметът на селото Феим Иса.

Заради този проблем, в средата на януари в горната част на Рибново отново няколко дни хората бяха на воден режим.  „Дано още тази пролет забравим що е това воден режим. Грях е резервоарът да стои празен повече от две години, а ние да сме на сух режим”, твърдят жителите на селището.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)