Избрани Новини

Музеят в Разлог чества своя 60-годишен юбилей

Ще гостуват изложби на исторически музеи от страната

Тази година Историческият музей в Разлог чества своя 60-годишен юбилей. Много мероприятия, посветени на годишнината, ще радват жителите и гостите на града през цялата година. Гост-изложби на исторически музеи от страната, представяне всеки месец на различни експонати, срещи с историци са само част от предстоящите събития.

Близо 5000 движими културни ценности, отразяващи миналото на Разлог и селищата от община Разлог, се съхраняват във фондовете на музея. Официално музеят е открит на 2 юли 1957 г. като мемориален музей „Никола Парапунов“, посветен на Никола Парапунов, ръководител на антифашистката съпротива в Пиринския край. Още през 1950-1951 г. се поставя въпроса за превръщане на родната къща на полковник Никола Парапунов в музей, когато заседава Градският народен съвет на депутатите на трудещите се в Разлог.
Музеят стартира с 269 експоната, като по-голяма част от тях са включени в изложбата, изградена на хронологично-тематичен принцип. Експозицията тогава е с обща площ от около 170 кв. м и включва битов интериор и две зали в първия етаж на къщата. Обособено е и помещение за фондохранилище.
С Решение №49/17.01.2000г. на Общинския съвет – Разлог музеят е преобразуван в общоисторически с 3 отдела: Археология, Етнография, Нова и Най-нова история и като такъв той фигурира в Регистъра на музеите към Министерството на културата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)