Избрани Новини

Международно триенале "Духът на акварела“ гостува в Кюстендил

Изложбата се открива днес от 17.30 ч. в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“

Пътуващата изложба с творби от Международното триенале „Духът на акварела“, което се проведе от 15 юли до 15 август 2016 г. в Художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, пристига в Кюстендил. Изложбата се открива на 9 февруари 2017 г., от 17.30 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“. До този момент тя бе представена и в Градска художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ – Севлиево, където се съхранява богата колекция от творби на Асен Пейков, създателят на паметника на Леонардо да Винчи на летището в Рим; Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, третата по богатство на фонда си галерия в България; Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол; Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище, както и в галерията на Съюза на българските художници в София „Райко Алексиев“.

Триеналето е естествен и адекватен роден отговор на предизвикателствата на традиционалистите в жанра. Благодарение на показаното високо художествено ниво при предишните участия и доверието, с което се ползва Фондация „Международно акварелно общество – България“ (IWS Bulgaria) по света, са селектирани 276 участници от 51 страни. Много от тези автори са международно признати майстори на акварела, чиито имена са изписани върху серии световно известни марки художествени материали и пособия. В селекцията за изложбата са включени 69 български автори, много от тях известни на широката общественост не само като акварелисти, но и с невероятните си постижения с други изобразителни средства. Кюстендил е представен с творби на Кирил Иванов, Свилен Блажев и Ивайло Мирчев.

Акварелът е една от най-трудните техники. Това събитие в стилово, жанрово и техническо отношение показва колко труден всъщност е той. Затова пътуващата изложба ни дава възможност да се докоснем до предизвикателствата и магията на акварела.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)