Избрани Новини

Болницата в Дупница тегли 1 милион лева за погасяване на дългове

Част от сметките на болницата са запорирани от края на миналата година

Ръководството на общинската болница в Дупница ще тегли заем, за да погаси дълг за близо 1 милион и 300 хиляди лева, информира БНТ. Част от сметките на болницата са запорирани от края на миналата година. Ако не бъде взет заемът, до няколко месеца има реална опасност болницата да бъде закрита, опасяват се от ръководството. Дълговете на болницата са основно към фирми доставчици на лекарства, с които в момента има подписани договори за разсрочено погасяване на задълженията.

Д-р Владислав Микоев, управител на общинската болница в Дупница: „Затруднения с изплащане на заплати имаме, но засега успяваме поне по-голямата част от заплатите на хората да бъдат дадени.”

За да се намалят разходите на болницата, ще бъдат съкратени около 40 души от медицинския персонал. Това няма да доведе до липса на лекари-специалисти и закриване на отделения, тъй като ще бъдат освободени хора в пенсионна възраст. Ще се промени нивото на компетентност на отделението по гастроентерология от първо на второ. А това означава, че болницата ще работи по по-скъпо платени клинични пътеки. Очакваните приходи са около 20 000 лв. месечно. Едно от звената, които успяват да покрият разходите си, е детско отделение.

Д-р Валентина Николова, педиатър: „Защото специалистите ни са на ниво, защото смятам, че полагаме всички усилия, за да имаме едно качествено лечение ”

Предвижда се с 10 да се увеличат леглата в отделението по психиатрия. Така ще постъпят повече приходи, тъй като то се финансира не от здравната каса, а от Министерството на здравеопазването.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)