Избрани Новини

Наши туристи напълниха Банско

Доста от тях са осигурили допълнителна ваканция за децата си, за да останат до края на седмицата

Стартовете за Световната купа по сноуборд и ваканцията на учениците привлече хиляди българи в най-добрия ни зимен курорт Банско. Не че липсват чужденците – има туристи от съседните страни, руснаци, англичани, израелци. Но в момента най-много са нашенците, пише kmeta.bg.

Доста от тях са осигурили допълнителна ваканция за децата си в четвъртък и петък, за да останат до края на седмицата в града под Тодорка. „Пълно е със семейства от цяла България. В почти всички хотели преобладават нашите сънародници. Почти всички са на полупансион – нощувка, закуска и вечеря, тъй като през целия ден цялото семейство е в Пирин планина, за да кара ски по отлично обработените трасета в ски центъра”, твърдят хотелиери в Банско. Признават, че са като в пик сезон. За състезанията по сноуборд от петък до неделя имало по 10 000-15 000 гости всеки ден. И тази седмица не отстъпва по брой на туристите. Напливът на българи и чужденци пък накара някои хора да пресмятат печалбата на банскалии и на туристическия бранш при заетост на легловата база между 80% и 90%. Изчисленията са различни, някои обаче стигнаха до внушителните 10-11 милиона лева чиста печалба за туристическия сектор.

„А дано, ама надали. Абсурдни са подобни твърдения. При реализирани 30 000 нощувки и средно 200 лева на човек сметката сочи 6 милиона лева. Да приемем, че печалбата е 30%, цифрата е 1,2 милиона лева, а не 10 пъти повече. И аз пожелавам на бранша по-големи приходи, дано стане някога. Никой не ни пита как се справихме с организацията, с провеждането на тези стартове, колко хора се трудиха, за да се представим за пореден път на най-високо ниво и всички да оценят добрата ни работа. Благодаря на Българската федерация по ски за перфектната организация”, заяви кметът Георги Икономов. Общината помогна финансово за високия форум със 120 000 лева. Но това води повече туристи, осигурява приходи за бранша, а и за общинската хазна под формата на туристически данък. Доказателство за успеха на поредния висок спортен форум в града под Тодорка е изразеното желание от състезатели, треньори и останалите от екипите на най-добрите сноубордисти в света догодина отново да са в Пирин планина за стартове за Световната купа. Впечатлени са от топлото посрещане, от гостоприемството на банскалии и на персонала в заведения, хотели, магазини, музеи. Един от призьорите при мъжете пък публично обявил, че храната в курорта е божествена и тя е в основата на успеха му в състезанието. „Мнението на участниците споделят и хората от Международната федерация по ски. Те също са готови да търсят начин да впишат Банско в календара и за следващата година. Признаха, че са изненадани от чудесните условия и в ски зоната за провеждането на състезанията, и в града за отдих”, споделиха хотелиери в курортния град.

Факт е, че община, туристически бранш и концесионерът на ски зоната работят в синхрон и резултатите са налице. Затова и Банско е със заявка за организиране на стартове от Световната купа по ски за мъже и жени за 2019 и 2020 година. Има и кандидатура да приеме финалите за Световната купа по ски през 2021 година. А това е знак за увереността на местна власт, бизнес и концесионер, че могат да се справят с новите предизвикателства, тъй като вече са го правили повече от успешно.

В момента цените са като за среден сезон. В комплексите, които са по-ниска категория, двойната стая струва между 40 и 50 лева, като в цената е включена и закуска. В тризвездните хотели същата услуга е от 70 до 90 лева. В луксозните комплекси двойната стая е над 100 лева, тя може да достигне и 150 лева в зависимост от екстрите, които се предлагат на гостите. Още преди месец повечето места в курорта са резервирани за дните от 3 до 5 февруари, когато бяха стартовете по сноуборд, и от 6 до 12 февруари. Стотиците барове, ресторанти и механи също се радват на добър оборот. Макар че в тях няма толкова много клиенти, както е в хотелите. „При нас няма опашки, но не се оплакваме. Някои хотели предлагат „ол инклузив” на гостите си. Народът е в горната час на курорта, около началната станция на лифта. Ние искаме да популяризираме с помощта и на общината културно-историческото наследство на Банско, старата му запазена част с вековните къщи, музеи и църква. 15 банскалии, собственици на механи в курорта, привличаме все повече клиенти с гозби, които приготвяме по автентични местни рецепти. Миналата година създадохме сдружение и притежаваме сертификат „Уникално Банско”, казва механджията любен Пумпалов, известен в града като Дедо Пене. Той твърди, че чужденците се впечатляват, че им предлагат нещо различно за хапване, а не традиционните кюфтета, кебапчета, пържоли, пържени картофи. Много обичат домашните баници – с ориз, с праз, със спанак. Харесва им също така запечен фасул на фурна, пиперки, пълнени чушки с фасул. Приготвят им често капама и чомлек. Защото скара и мръвки има навсякъде. Но само в Банско могат да ядат капама, каквато са я яли нашите предци преди векове, защото я правим по автентична рецепта, допълва Дедо Пене. Банскалии и хотелиери са категорични, че до момента зимният сезон е по-силен от миналогодишния. Надяват се да има достатъчно сняг, за да идват туристите и да продължи по-дълго сезонът. Защото туризмът храни не само повече от половин Банско, но и много хора от цяла България.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов