Избрани Новини

Над 10 000 души с двойно гражданство са в избирателните списъци в Кюстендилско

Те са граждани на Македония, Сърбия, Черна гора и Косово

Над 10 хиляди граждани на Македония, Сърбия, Черна гора и Косово, които имат и българско гражданство с адресна регистрация в Кюстендил, са в избирателните списъци за парламентарния вот на 26 март, предаде БНР. Списъците вече са поставени пред избирателните секции. 
В списъците "чужденците" са с две имена и с кюстендилския си адрес. Досега почти не се е случвало някой от тях да пристигне в Кюстендил или в някое от селата, където има адресна регистрация, за да гласува. Кметове казват, че е имало гласували по постоянния си адрес на евроизборите на 25 май 2014 година в секции в Скопие и в Битоля, след това обаче те са били осъдени за нарушаването изискването за уседналост - с по 500 евро или с условна присъда. 
Напливът на предимно македонски граждани за българско гражданство и адресна регистрация в Кюстендил е от години и продължава. Собственици на жилища в града казват,че им предлагат по 100 лева на човек, за да го регистрират на адреса си, има и посредници, които взимат добра комисиона за това. Преди няколко години общината обяви, че на един адрес при местното второ основно училище са регистрирани над 350 чужденци. След това законът беше променен и броят на регистрираните зависи от жилищната площ на имота.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов