Избрани Новини

Мистериозен монумент събира погледите на площада в Петрич (галерия)

Подсеща за непознатото минало на Петрич

Ако се разходите из Петрич, вниманието ви непременно ще привлече експониран археологически обект, вписан в архитектурния ансамбъл на градския площад. Приближавайки се до него, освен, че ще го разгледате, ще прочетете следната информация:

Капителът е изработен в края на управлението на император Комод (180-192) или началото на управлението на император Септимий Север (193-211). Открит е в град Хераклея Синтика, в местността Рупите. Капителът е изработен от великолепен мрамор в стила на ефеско-пергамската и афродизийската школа и е ползван в голяма обществена сграда.
Хераклея Синтика е един от най-значимите археологически комплекси в долината на Средна Струма, като най-ранното споменаване за селището е в Омировите "Илиада" и "Одисея". Археологическият комплекс се намира на 10 километра от Петрич.

Експонираният обект напомня на забързаните петричани за славното минало на техния край. Отсреща, в сградата на градското читалище, отворените врати на градския исторически музей ви приканят да разгледате сбирката, събирана през годините и разкриваща още минало на непознатия Петрич.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов